Romanii primii in Europa la consumul de alimente proaspete

In ultimii ani au fost publicate articole in ziare de larga circulatie referitoare la nivelul scazut al fructelor si legumelor din alimentatia romanilor. In acest context, dorim sa atragem atentia asupra unuia dintre cele mai importante studii realizate de curand la nivel global, care demonstreaza contrariul, aratand faptul ca romanii au un regim alimentar variat, bogat in alimente proaspete.



Firma de cercetare Euromonitor International a publicat de curand un studiu din care reiese faptul ca romanii se afla pe primul loc in Europa in privinta consumului de alimente proaspete Romania apare pe harta consumului de alimente proaspete ca fiind singura tara europeana care se incadreaza in categoria peste 400 kg / an pe cap de locuitor, fiind insa intrecuta pe plan mondial de catre tari din Asia.

Comparand datele, cercetatorii au constatat faptul ca, la nivel mondial, consumul pe acest segment alimentar a crescut cu 2% in anul 2013 fata de 2012, ajungand la un total de 1.95 miliarde de tone. Totodata, se constata si faptul ca Asia, Orientul Mijlociu, Africa, dar si America Latina au cunoscut cea mai mare crestere in ultimul timp. In ceea ce priveste locul intai in lume, acesta este ocupat de China, care are un consum mediu pe cap de locuitor de 501 kg / an.

Urmarind harta prezentata de Euromonitor International, se poate cu usurinta constata faptul ca tarile din Europa de Vest au, in majoritatea cazurilor, un consum de alimente proaspete mai scazut decat cele din Europa de Est. Tari dezvoltate, precum Anglia, Spania si Germania se incadreaza in categoria cu cel mai slab consum de produse proaspete, respectiv  sub 200 kg/an de locuitor.

Aceasta tendinta tot mai pronuntata a tarilor vestice poate fi cauzata de lipsa de timp a segmentului de public adult, care trebuie sa faca fata programului incarcat de la munca, alegand adesea sa sara peste micul dejun, uneori chiar si peste cina, iar pranzul sa fie consumat pe fuga, intre intalnirile de afaceri sau proiectele la care lucreaza. Astfel, consideram ca trebuie cercetata mai amanuntit legatura dintre stilul de viata si respectiv regimul alimentar dezorganizat si dezechilibrat si problemele de sanatate ale societatilor moderne.

In ceea ce ne priveste,  studiul este incurajator, proband ca romanii isi mentin un stil de viata fara excese alimentare majore, in ciuda schimbarilor profunde ce au avut loc in ultimul deceniu in societatea romaneasca. Astfel, subliniem inca o data importanta pe care o are evitarea exceselor de orice fel, care pot dauna prin insasi natura lor organismului si psihicului uman. 

Federația Romalimenta, vocea unitară a industriei alimentare

Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si multinationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatară a Contractului colectiv de munca pe ramura.

Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare in contextul pietei Uniunii Europene.

 

Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (ROMALIMENTA):

Mihai Visan

Director executiv

visan@romalimenta.ro

Tel/Fax: 004 021 312 44 42