RIO-BUCOVINA PRECONIZEAZA O CRESTERE CU CCA. 29% A CIFREI DE AFACERI PENTRU ANUL 2011



Bucuresti,  6 Iulie 2011 – Rio-Bucovina, companie cu capital 100% privat, un       jucator-cheie pe piata de apa minerala naturala, a inregistrat o crestere cu 40% a cifrei de afaceri in primul semestru al anului fiscal curent, in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2010. Pornind de la aceste date, compania, activa atat in zona productiei de apa minerala naturala si bauturi racoritoare, dar si in domeniul distributiei de produse alimentare si nonalimentare din Romania, preconizeaza ca, la finalul anului fiscal 2011, cifra de afaceri va atinge o valoare de 110 milioane RON, in creºtere cu 29% faþa de 2010.

“Cresterea Rio-Bucovina in aceasta perioada s-a datorat atat dezvoltarii si eficientizarii distributiei produselor in toate zonele tarii, cat si adaptarii la cerintele consumatorilor. Apa Bucovina are un pret corect (sub media apelor minerale cu pret mediu de vanzare) ºi este echilibrata din punct de vedere al continutului de minerale, cu PH neutru si cu un minimum de reziduu uscat.  Pe langa apa minerala plata Bucovina la 5 litri, unde suntem lider de piata pe segment de imbuteliere, ne-am adaptat cererii si am lansat apa de masa la 5 si la 6 litri sub marca proprie La Vitta”, a declarat Camelia Hoinarescu, Director de Marketing al Rio-Bucovina.

„Desi vorbim de o perioada de criza, in ultimii doi ani Rio-Bucovina a avut o evolutie ascendenta in ceea ce priveste cifra de afaceri.”, continua Camelia Hoinarescu.  Astfel, compania a incheiat anul fiscal 2010 cu o cifra de afaceri de 85 milioane RON, in crestere cu  4% fata de anul precedent si inregistrand un profit de 14%, in conditiile in care in 2009 incheiase anul pe break–even. Totodata, compania si-a marit constant bugetul de investitii, valoarea alocata anului 2011 ajungand la 10 milioane RON. Nu in ultimul rand, in ciuda crizei economice, numarul angajatilor companiei a ramas relativ constant in perioada 2009 – 2010, anul 2011 aducand chiar o crestere a personalului. Astfel, compania dispune de 500 de angajati, ce isi desfasoara activitatea atat in cadrul fabricilor de la Vatra Dornei si Timisoara, cat si in sediul central din Bucuresti si in centrele regionale de distributie.

Referindu-se la piaþa, specialistii companiei se astepta la o crestere a consumului de apa pe timpul verii. Prognoza se bazeaza in egala masura pe rezultatele studiilor efectuate in ultimul an si pe o lunga experienta pe piata din Romania. Dat fiind ca hidratarea este o nevoie primara, consumul de apa pe cap de locuitor nu scade, chiar si in contextul actual al crizei. Mai mult, ca perspectiva, consumul de apa imbuteliata poate inregistra o crestere, pe de o parte prin educarea consumatorului cu privire la necesarul zilnic de apa (aprox. 2 litri), care trebuie consumat chiar daca nu se resimte senzatia de sete, si, pe de alta parte, prin tendinta in crestere a populatiei de a consuma apa imbuteliata in locul celei de la robinet.  In prezent, piata de apa imbuteliata din Romania atinge circa 10 milioane de hectolitri, adica 0,15 litri / zi / persoana. Potentialul de consum al pietei in ceea ce priveste apa imbuteliata este asadar departe de a fi atins.

“Pe perioada verii ne asteptam sa creasca consumul de apa. Motivul este evident : nevoia de hidratare creste proportional cu valorile termice. O crestere a cererii inseamna o crestere a consumului, deci a vanzarilor de catre companiile producatoare. Conform studiilor MEMRB, in vara anului trecut consumul de apa imbuteliata a crescut cu circa 20%. Daca aceasta vara se va dovedi a fi una caniculara, este posibil sa inregistram cresteri de consum si mai mari.

Ramane insa problema sezonalitatii de consum a apei, care poate afecta fluxul de productie. De aceea, ca sa contracaram scaderile de vanzari din sezonul rece, lucram la largirea portofoliului de produse prin adaugarea unor produse cu o sezonalitate inversa apei si care sa compenseze “setea” din vara. Ne referim aici la produse gen bauturi energizante, conserve si altele, a caror vanzare creste pe perioada rece.“, a adaugat Directorul de Marketing al Rio-Bucovina.

Conform acelorasi analize MEMRB, Rio-Bucovina a inregistrat anul trecut o cota de piata in zona “apa minerala” de 6,5%, iar pe categoria “apa imbuteliata” (incluzand si apa de masa), o cota de 7,3%.  Anul acesta compania iºi propune o creºtere a cotei de piaþa cu inca 1,5 – 2 puncte procentuale.

///////

 

Despre Rio-Bucovina:

Compania a fost infiintata in anul 1999, ca societate specializata in distributia apelor minerale “Bucovina” si a sucurilor din gama “Rio”, acestea existand insa pe piata din Romania inca din 1993.

In 2006 a luat fiinta compania Rio-Bucovina, incluzand in obiectul de activitate si productia / imbutelierea apei minerale Bucovina, precum si a bauturilor racoritoare.

Pe langa acestea, ulterior, societatea isi divesifica gama de produse in zona distributiei, incluzand, la momentul actual, o serie larga de bunuri alimentare si nonalimentare.

Marcile proprii comercializate de Rio-Bucovina sunt: Bucovina – apa minerala naturala plata si carbogazificata; La Vitta – apa de masa; Malibu – produse alimentare; Rio, La Vitta, Malibu, Bon Ton – bauturi racoritoare; Golden Horse – bautura energizanta.  Rio-Bucovina este unicul distribuitor in Romania pentru marcile Zara (paste fainoase) si Becker’s Bester (suc natural de fructe).

Rio Bucovina a implementat si certificat un sistem de management integrat: calitate – mediu – siguranta alimentului, conform ISO 9001: 2008, ISO 14001: 2009 si ISO 22000: 2005, in parteneriat cu organismul german de certificare TUV CERT, prin TUV HESSEN.

Rio-Bucovina apa minerala bauturi racoritoare cifra de afaceri studii MEMRB