Operatiile estetice, frumusetea sub zodia bisturiului
De la vedete la oamenii obisnuiti, tot mai multe persoane doresc sa faca o operatie estetica si pot suporta costurile unei astfel de interventii. Progresele tehnologiei in domeniul medicinei au evoluat incredibil, asa ca operatiile estetice nu mai sunt doar vise imposibil de realizat, desi ele sunt inca unele dintre cele mai complicate si mai delicate proceduri chirurgicale, desfasurandu-se totusi sub anestezie generala.
Scurt istoric al chirurgiei estetice si reparatorii
Vechii egipteni si indieni sunt precursorii chirurgiei estetice, ei practicand operatii de modificare si reconstructie a buzelor, urechilor sau nasului folosind pentru acestea piele prelevata de pe frunte sau de pe obraji. Vechii greci si romani au practicat operatii estetice sofisticate. In evul mediu, chirurgia plastica si cea estetica au fost interzise, insa in timpul Renasterii s-a incercat relansarea chirurgiei estetice. In secolul al XIX-lea, progresele medicinei din domeniul anesteziei si al antisepsiei au condus la succesul operatiilor reparatorii la nas si buze si al operatiilor pentru marirea bustului si chiar a grefelor de piele.
In timpul celor doua razboaie mondiale s-au efectuat sute de operatii estetice, pacienti fiind soldatii care suferisera mutilari ale fetei si corpului si se poate spune ca acesta este momentul cand a aparut chirurgia estetica asa cum o cuunoastem noi astazi.
Rinoplastia
Trebuie sa stiti ca dupa o rinoplastie, adica dupa o interventie chirurgicala in urma careia se corecteaza forma nasului din motive medicale sau estetice, principala problema este respiratia. In primele cateva zile dupa operatie, pacientul nu va putea respira pe nas. In plus, apar echimoze la ochi, fata este umflata, iar atelele sau bandajele aplicate pe nas sunt scoase de-abia dupa o saptamana. Rezultatul final al interventiei este vizibil abia dupa cateva luni, iar nasul ramane un pic umflat si capata o sensibilitate ce poate dura cateva saptamani.
Implantul mamar
Dupa o interventie chirurgicala in timpul careia au fost facute implanturi mamare, pentru ca acestea sa ramana fixate la locul lor, la nivelul sanilor se pune un pansament modelator. Pansamentul ramane aplicat timp de cel putin o saptamana. In tot acest timp, pacienta nu se poate spala decat in partea inferioara a trunchiului si se recomanda repaus total in perioada de recuperare. Mai mult, dupa o astfel de interventie chirurgicala, la nivelul sanilor apar dureri pentru care sunt prescrise antiinflamatoare. Ca orice operatie, si implantul mamar lasa cicatrice care se estompeaza complet in aproximativ doi ani.
Liposuctia
Liposuctia este o procedura prin care se inlatura chirurgical grasimea depozitata in anumite parti ale corpului, in special de pe abdomen, solduri si coapse. Dupa o astfel de interventie chirurgicala se prescriu analgezice pentru calmarea durerilor. La nivelul coapselor apar echimoze, iar edemul provocat de interventie se resoarbe in cateva zile. Timp de 15 zile, pacientul va fi nevoit sa poarte un fel de pansament pe care nu are voie sa il scoata nici macar atunci cand merge la toaleta. O astfel de operatie implica si riscul de inflamare a venelor, insa cazurile sunt foarte rare.
“Incepand cu anul 2000, numarul operatiilor de chirurgie estetica practic s-a dublat, iar estimarile nu intrevad o scaderea lor. Dimpotriva, s-ar parea ca din ce in ce mai multe persoane recurg la aceasta metoda de corectie si imbunatatire a propriei imagini”, spune doamna Dr. Angela Petre, medic specialist chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva.