Maria Cârneci, Cătălin Scărlătescu și Cătălin Botezatu și-au dat mâna împotriva Hepatitei C

”Hepatita C este acum vindecabilă, dar primii pași sunt testarea și diagnosticarea, gratuite prin medicul de familie” este mesajul campaniei ”Știi de Hepatita C”, demarată la nivel național pentru conștientizarea cauzelor și efectelor contractării virusului care declanșează această afecțiune gravă.

Campania își propune să informeze populația asupra faptului că testarea de laborator este acum deosebit de facilă prin medicul de familie, precum și a faptului că această boală este vindecabilă. 

”Ambasadorii” campaniei sunt cântăreața de muzică populară Maria Cârneci, chef-ul Cătălin Scărlătescu și designerul Cătălin Botezatu.

Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, se estimează că, la nivel mondial, sunt peste 180 de milioane de persoane infectate cu Virusul Hepatic C. Aproximativ 400.000 de persoane mor în fiecare an din cauza acestui virus care, în majoritatea cazurilor, duce la ciroză și cancer hepatic. Virusul afectează puternic celulele ficatului, pe care le distruge progresiv, de cele mai multe ori fără a provoca vreun semn sau  simptom. Lăsată netratată, în timp, afectarea ficatului avansează până la stadiul de fibroză hepatică, ducând ulterior la ciroză hepatică. În medie, aproximativ 20% dintre pacienți dezvoltă ciroză hepatică după 20-30 de ani de la infectarea cu virusul Hepatic C. Conform studiilor, în România există peste 650.000 de cetățeni infectați cu virusul Hepatic C, care necesită îndrumare și îngrijire. Hepatita C se poate transmite mai ales prin transfuzii de sânge, diferite proceduri invazive cu instrumente nesterile (intervenții stomatologice sângerânde, manichiură, pedichiură, tatuaje și piercing, injectare intravenoasă etc), precum și prin sex neprotejat cu o persoană infectată cu virusul hepatic de tip C.

Prof. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Dr. Matei Balș”: ”România are cea mai ridicată rată a prevalenței infecției cu virusul hepatitei C din Uniunea Europeană – 3,3%, estimându-se că peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC, iar circa 80%   dintre infecții ar fi cu replicare virală, în contextul existenței unui nivel scăzut de informare și conștientizare în rândul populației, potrivit datelor disponibile. Începând din anul 2015, pacienții aflați în stadii avansate ale bolii beneficiază de accesul la terapia fără interferon, care a demonstrat o rată de vindecare de peste 99%”.

Campania ”Stii de Hepatita C” este inițiată de Asociația pentru Dezvoltare Sustenabilă în Sănătate, și susținută de Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, Societatea de Boli Infecțioase și  Societatea Națională de Medicina Familiei.

Mai multe amănunte se pot obține accesând www.stiideC.info sau apelând 021.9921. 

Ambasadorii ”Stii de C”

Ambasadorii ”Stii de C”

HepC Catalin Botezatu scarlatescu carneci hepatita c