Izolatia termica pe interior versus izolatia pe exterior

 

Toata lumea doreste sa stea iarna la caldura si sa nu-si dea ultimul ban la intretinere, asa ca trebuie sa stiti ce fel de izolartie termica si de ce veti alege: interioara sau exterioara. Solutia tehnica, executia, dar si materialele trebuie sa fie cele corespunzatoare, altfel inseamna ca ati aruncat banii pe fereastra. Numai izolarea peretilor exteriori nu rezolva definitiv problema, recomandandu-se si refacerea instalatiilor din bloc, a acoperisului si a plafonului de la ultimul etaj, ca si inlocuirea ferestrelor, inchiderea balcoanelor si izolarea subsolurilor, pentru a se obtine un confort termic ridicat, cu costuri energetice cat mai mici.




Pentru o eficienta cat mai mare, reabilitarea prin izolatie termica exterioara trebuie realizata pentru minim o scara de bloc, nu doar pentru cateva apartamente. Chiar si in cazurile in care se opteaza numai pentru izolarea exterioara, fara celelalte interventii recomandabile, se fac adesea greseli, dupa cum spune managerul Conduraru Grup SRL. "In special la anveloparea blocurilor se pot intalni multe greseli. Uneori nu se lipeste sau nu se prinde bine polistirenul, alteori firmele care executa anveloparea folosesc material da calitate inferioara, pentru a-si reduce costurile", continua specialistul.




Izolatia exterioara este, fara indoiala, cea mai buna solutie

Specialistii opteaza pentru izolatia termica a exteriorului unei locuinte, bazandu-se pe faptul ca trebuie protejata zona care intra prima in contact cu frigul sau umezeala. Altfel, raceala patrunde prin perete si se opreste in stratul de protectie din interior, iar daca acesta nu a fost bine pus sau nu este de calitate, investitia a fost facuta degeaba. Un alt avantaj al izolarii pe exterior il reprezinta posibilitatea folosirii unor tipuri diferite de materiale. Poate fi folosit polistirenul, care este unul dintre cele mai indicate materiale, pentru ca nu este doar un foarte bun termoizolant, dar elimina si puntile termice, nu afecteaza rezistenta cladirii si nu-i modifica foarte mult arhitectura. Vata minerala este un alt material foarte eficient in izolarea termica exterioara. Se poate folosi un termosistem cu vata minerala si mortare silicatice, care este mult mai sigur si va fereste de condens.




Izolarea la interior e si ea o solutie viabila

De obicei, beneficiarii nu sunt atenti la grosimea polistirenului care se aplica pe fatada, astfel ca sunt cazuri cand acesta este prea subtire si nu se obtine eficienta energetica scontata. Dar este valabil si reversul: stratul prea gros de material izolator poate produce igrasie. In acelasi timp, exista prejudecata ca izolarea peretilor in interior este total contraindicata, dar specialistul Conduraru Grup SRL. ne asigura ca lucrurile nu stau chiar asa: "Intr-adevar, daca se izoleaza in interior, locul unde se face condens va fi in interior. El apare pe partea unde se amplaseaza materialul izolator. Izolarea apartamentelor la interior de catre cei care doresc sa elimine pierderile de caldura este o solutie viabila daca vecinii nu doresc sa izoleze tot blocul la exterior. Daca apartamentele sunt aerisite, nu vor aparea probleme”.




Trebuie stiut si faptul ca o solutia tehnica de reabilitare termica valabila pentru un tip de cladire poate fi nerecomandabila pentru o alta. Materialul din zidarie, insorirea, expunerea incaperilor, performantele si starea instalatiei de incalzire si apa calda sau etajul sunt cateva din variabilele dupa care se aleg solutiile tehnice adecvate pentru o reabilitare termica eficienta. In orice caz, este indicat ca izolarea unui imobil, interioara sau exterioara, sa fie executata numai de catre specialisii, pentru ca ei sunt cei care pot furniza solutia tehnica cea mai adecvata.

izolatii hidroizolatii termohidroizolatii