Incalzire in pardoseala scurt istoric
Pentru majoritatea dintre noi conceptul de incalzire in pardoseala este unul ceva mai nou. In realitate, aceasta modalitate de incalzire a locuintelor a fost folosita inca din antichitate, in Egipt sau China. In acelasi timp in Roma Antica apare hipocaustul, fiind considerat unul din primele sisteme de incalzire centrala prin pardoseala. Odata cu trecerea anilor aceste sisteme au evoluat, in secolul XX ajungand la starea actuala, iar cea mai mare dezvoltare a fost sesizata dupa cel de-al doilea razboi mondial, in perioada lucrarilor de reconstructie a Europei.
Ce trebuie stiut despre sistemele de incalzire in pardoseala
Sistemele de incalzire in pardoseala reprezinta solutia optima pentru incalzirea unei locuinte si nu numai. Conceptul care sta la baza acestui sistem este amplasarea corpurilor de incalzire sub nivelul pardoselei. Atfel, aerul cald este distribuit in mod corect si uniform pe toata suprafata podelei, asigurand conforul termic necesar pentru fiecare incapare. Trebuie stiut ca un sistem de incalzire in pardoseala poate fi folosit ca sursa principala de incalzire, dar si ca sursa secundara, in cazul in care deja exista un sistem de incalzire si nu se doreste renuntarea in totalitatea la acesta. De asemenea, aceste sisteme de incalzire au avantajul ca pot fi montate in orice tip de podea si in orice incapare din locuinta (baie, hol, bucatarie, dormitoare). Incalzirea in pardoseala este folosita cu un randament exceptional in cladirele publice (scoli, sali de sport, banci, gradinite, biserici si alte institutii), in hale si depozite industriale si nu in ultimul rand pe suprafete din exterior pentru topirea ghetei si a zapezii: parcari, piste de aeroporturi, trepte exterioare, stadioane sau terenuri de sport.
Costurile pentru achizitionarea si montarea sistemului de incalzire in pardoseala sunt mai mari, fata de sistemul clasic de incalzire prin radiatoare, insa acest lucru se amortizeaza dupa aceea datorita costurilor reduse de intretinere la incalzire, determinate de temperatura joasa cu care acest sistem poate functiona. Un alt aspect care trebuie precizat este ca montarea sistemului de incalzire in pardoseala trebuie sa se faca de catre specialistii in domeniu, care lucreaza cu atentie pentru a implementa corect acest sistem spre o buna functionare. Inainte de achizitionare este indicat ca un expert sa vada incaperea respectiva pentru a putea determina exact costurile lucrarii cat si durata acesteia.
De ce incalzire in pardoseala?
Cu siguranta exista persoane care isi pun intrebarea aceasta, fiind o decizie importanta in ceea ce priveste incalzirea propriei locuinte. Prin faptul ca sistemul este invizibil puteti scapa de aspectul inestetic al caloriferelor si astfel aveti mai mult spatiu in casa, cu un aer mai aerisit si mai modern. Cel mai important lucru este faptul ca nu exista costuri de intretinere iar costurile de incalzire sunt mai mici fata de incalzirea in stil clasic, insemnand ca investitia va fi recuperata. Pe langa faptul ca este invizibil, sistemul este si silentios, nu se pune problema de zgomote sau alte neplaceri. Caldura circula de jos in sus, ceea ce duce la un confort termic constat.
In lumea in care traim nu ar trebui sa consideram sistemele de incalzire in pardoseala un lux, ci o evolutie a tehnologiei, care este superioara incalzirii clasice si care ne permite incalzirea locuintelor intr-un mod eficient si mai putin costisitor.