Hackerii-activisti si atacurile malware in evolutie ascendenta in 2011, avertizeaza G DATA

G Data publica raportul amenintarilor din 2010 si prezinta previziunile pentru 2011

 

Bucuresti (Romania), 11 februarie 2011 – Specialistii in securitate pe Internet de la G Data lanseaza cel mai recent raport malware si prevestesc amenintarile din 2011. Raportul prezice ca atacurile motivate politic ale „hackerilor activisti” asupra companiilor vor creste in popularitate pe parcursul anului viitor odata cu sustinerea  propriilor cauze online. In completare, G DATA avertizeaza asupra faptului ca infractorii isi vor concentra atacurile si distribuirea de malware spre site-urile retelelor sociale.

 

Previziuni pentru 2011

 

Atacuri online ale hackerilor in locul luptelor de strada; retelele sociale sub asediu

 

Pe durata a ceea ce a devenit cunoscuta ca „Operatiunea PayBack”, motivata politic, activistii au efectuat atacuri DDOS asupra Swiss PostFinance, Mastercard, Visa, PayPal, EveryDNS si Amazon. Rezultatul acestor atacuri a facut ca site-urile acestor companii sa devina indisponibile temporar.

 

„Adeptii WikiLeaks si-au etalat eficacitatea atacurilor motivate politic asupra infrastructurilor IT. Se pare ca pentru activistii politici luptele de strada si demonstratiile sunt de domeniul trecutului. Generatia actuala de utilizatori web foloseste Internetul pentru a-si face intelese mesajele,” declara Eddy Willems, de la G DATA Security Labs. „G DATA prezice ca tendintele activistilor, spionajul si sabotajul cibernetic vor castiga teren.”

 

Campaniile instigatoare ale adeptilor WikiLeaks ar putea crea o noua forma de exprimare libera acceptabila din punct de vedere social in spatiul cibernetic. Acest lucru poate duce la o crestere a atacurilor motivate politic asupra companiilor, partidelor politice, institutiilor guvernamentale sau asupra altor genuri de institutii.

 

In plus fata de actiunile activistilor, retelele sociale raman inca tinte populare pentru infractorii cibernetici in 2011. Accesul la informatie si interconectarea serviciilor obisnuite a fi independente una de cealalta permite atacuri mai eficiente asupra indivizilor si organizatiilor. Serviciile de localizare si serviciile de scurtaturi ale URL-urilor vor juca un rol mai mare in activitatea de distributie de programe malware, mai mult decat pana acum.

 

Java

 

In medie, o noua piesa de malware pentru PC-uri bazate pe Windows este lansata la fiecare 15 secunde de infractorii cibernetici. Conform raportului malware, s-a vazut o crestere a numarulului de programe malware care exploateaza brese de securitate in platforma Java. Analistii de securitate de la G DATA cred ca acest tipar de actiune nu se va schimba nici in 2011.

 

„Java domina piata PC-urilor. Aproape 8 din 10 PC-uri din intreaga lume au o aplicatie Java plugin instalata. Infractorii cibernetici au descoperit ca platformele Java tind sa aiba brese de securitate, iar acest lucru ofera multe oportunitati pentru distributia de malware,“ spune Eddy Willems. „Noi ne asteptam la o crestere insemnata a numarului de programe malware indreptate asupra platformei Java in urmatoarele luni. Utilizatorii ar trebui sa instaleze actualizarile de securitate, de indata ce acestea devin disponibile pentru a acoperi orice bresa de securitate a platformei Java.“

 

Rezultatele anului 2010

 

Cresteri limitate

 

Cu un numar de 2.093.444 de programe malware, de diferite tipuri, in anul 2010 s-a stabilit un nou record de malware nou. Aceasta cifra depaseste cu mult rezultatul din 2009 si prezinta o rata de crestere globala de 32% fata de anul precedent. In ciuda acestui numar mare, in a doua jumãtate a anului s-a vazut o incetinire semnificativa a cresterii. Comparativ cu prima jumatate a anului 2010, rata de crestere a scazut cu 6% in a doua jumatate.

 

„Industria producatoare de malware pare sa fi ajuns la limita de sus. Pentru distribuitorii de malware, nu parea sa existe un punct in care sa se opreasca investitiile in dezvoltarea si implementarea de malware nou. Totusi, nu va putem spune asta clar. Ne asteaptam ca aceasta crestere sa stagneaze, pentru moment, dar nu putem ignora faptul ca ne confruntam cu o noua amenintare la fiecare 15 secunde,“ mai spune Willems.

 

Nota: Pentru mai multe informatii despre raportul malware puteti accesa link-ul: http://www.gdatasoftware.com/uploads/media/G_Data_MalwareReport_2_2010_EN_01.pdf

 

 

 

-###-

gdata malware virusi