GAMRO IMPEX ne explica functionarea camioanelor si utilitatea acestora

Vehiculele trase de cai dominau drumurile panala dezvoltarea motoarelor cu ardere interioara, in jurul anilor 1900. Primul camion autopropulsat a fost prezentat la Paris in anul 1769. Acest vehicul cuvapori a fost proiectat sa transporte arme grele, si circula cu 4 km pe ora.Dar viteza lenta l-a transformat mai degraba intr-o curiozitate. In timpulsecolului al 19-lea, viteza vehiculelor cu vapori a crescut. Au aparut simodele care functionau pe baterie sau benzina.

Camioanele cu cabine avansate, in care soferiistau peste rotile din fata, au devenit populare in Europa din anii '20, in timpce, in America de Nord, soferii stau adesea in spatele rotilor din fata si amotorului. Puterea este generata de motoarele diesel masive care asigura fortade tractiune necesara pentru deplasarea vehiculului incarcat. Pentru fiecarekilometru parcurs, un camion articulat trebuie sa impinga pana la 20 de tone deaer, de aceea s-au facut eforturi pentru a proiecta modele aerodinamice.Formele aerodinamice pot duce la economisirea a 25% din combustibil, amortizandastfel investitia in 2 ani.

Astazi, majoritatea camioanelor functioneazacu motoare Diesel, deseori facute din piese Hanomag. La camioanele cu vapori, soferii asteptau foarte mult pana seincalzea apa. Camioanele cu baterie puteau fi pornite imediat, dar bateriile sedescarcau rapid, iar puterea lor era foarte slaba. Cu toate acestea, motoareleelectrice sunt utilizate in vehicule pentru sarcini pe distante scurte, cum arfi livrare la domiciliu sau in masini pentru golf. Acest tip de functionare,care implica opriri si porniri continue, ar uza rapid alte tipuri de motoare.

Aceste vehicule sunt de asemenea folositepentru spatii in care contaminarea ar pune viata in pericol. Camioaneleelectrice mici sunt utilizate in gari, pentru transportul bagajelor si almarfurilor. Este incurajata chiar si introducerea autobuzelor electrice, pentrureducerea contaminarii in unele orase. Camioanele contamineaza mult mai multdecat masinile. Ele inseamna doar 5% din trafic, dar genereaza o contaminarefonica la fel de mare ca si restul participantilor la trafic, si provoca o maimare deteriorare a drumurilor si a podurilor. Un camion incarcat aduce pagubesuprafetei unui drum, cum ar aduce 60.000 de masini.

O comparatie de transport intre camion si caleferata, arata ca, camioanele sunt mult mai daunatoare pentru mediulinconjurator si viata umana. Pentru fiecare miliard de tone de marfuritransportate 1 km, un camion produce 0,22 kg de dioxid de carbon, 3,6 kg  de protoxid de azot, 0,81 kg de emisii dehidrocarburi, 0,27 kg  de colamine, sipoate ucide sau rani 248 de oameni, in timp ce pentru acelasi transport, caleaferata produce 0,05 kg de dioxid de carbon, 0,22 kg de protoxid de azot, 0,05kg de emisii de hidrocarburi, 0,03 kg de colamine, si poate ucide sau rani 10persoane. Cu toate acestea, transportul feroviar este mai costisitor, siincarcarea si descarcarea marfurilor voluminoase este lenta, de aceea camioanelesunt inca preferate.

Autobuzele au ajuns la forma lor moderna in1927: o cutie dreptunghiulara, cu soferul in partea din fata. Motoarele autrecut din partea din fata a autobuzului, sub podea. Stilul, confortul, viteza(pana la 130 km pe ora) si securitatea, s-au imbunatatit. In ciuda vitezei,stabilizatorii reduc efectul de saritura. Sistemele de anti-blocare a franelor,geamurile securizate si tetierele, au crescut securitatea in autobuze.

Troleibuzele capteaza energie de la cablurilesuspendate. Deoarece acestea nu se bazeaza pe baterie, ele pot lucra in modcontinuu, fara a  limita functionarea lorprin sine fixe, asa cum se intampla in cazul tramvaielor, astfel incat acesteasa poata evita obstacolele sau alte vehicule. Tramvaiele si troleibuzele sunt reintrodusein unele locuri pentru a reduce poluarea orasului, dar energia electricanecesara pentru alimentarea lor este produsa prin arderea combustibililorfosili, un proces care elimina o multime de gaze in atmosfera.

https://www.ascar.ro/
GAMRO IMPEX motor hanomag piese hanomag