Fermele de afini, o investitie pe termen lung
In agricultura, la fel ca in aproape orice domeniu de activitate, promisiunea unui succes castigat peste noapte si a veniturilor enorme obtinute intr-un termen foarte scurt sunt cel mai adesea capcane periculoase. In ce priveste cultivarea arbustilor fructiferi, acest semnal de alarma este chiar si mai pronuntat. Asadar, inainte de a va arunca cu toata energia si intreg entuziasmul intr-o astfel de afacere cu afine, este important sa intelegeti care sunt trasaturile unice ale acestor tipuri de ferme si cum se reflecta ele intr-o serie de mecanisme aparte, pe termen lung.
Cat timp trebuie asadar sa astepti pentru a obtine profituri maxime? Cand vei ajunge la o recolta profitabila? Care sunt masurile pe care trebuie sa le iei pentru a te asigura ca productia obtinuta va fi cea dorita, intr-o astfel de plantatie de afini? Sa aflam impreuna raspunsurile la aceste intrebari, pe scurt, in continuarea articolului.
Aspecte cheie legate de pregatirea si durata investitilor in cultivarea afinului cu tufa inalta
Plantele de afin de cultura (cu tufa inalta) din specia Vaccinium Corymbosum - unul din cele mai populare din lume pentru beneficiile aduse sanatatii - ajung la maturitate la 5-7 ani dupa plantare. Ajunsa aici, o planta de afin poate oferi pana la opt kilograme de fructe! Desigur, acest interval de timp se poate scurta prin achizitionarea de catre client a plantelor cu varste de 4 ani.
Unele soluri cer lucrari agricole speciale pentru obtinerea unor parametrii optimi in stratul de cultura. Asadar, este importanta analizarea solului din primele momente si intelegerea costurilor/eforturilor ulterior necesare.
Afinii sunt dependenti de pastrarea substratului umed - dependenti de irigatii - asadar, luati in calcul si acest factor: sursa de apa.
Pentru automatizarea sistemului de fertirigare luati in considerare o sursa de alimentare cu energie electrica a carei putere sa fie corelata cu cea a consumatorilor (pompe).
Este important ca inca de la inceput sa se aleaga material saditor de soiuri bine aclimatizate in tara noastra, pentru un nivel maxim de calitate si cantitate pentru afine.
Trebuie parcursi toti pasii recomandati de specialisti si respectarea tehnologiei:
Evaluarea locatiei (solului, climei, vecinatatile, utilitatile, infrastructura)
Efectuarea unui proiect tehnic al fermei de afini
Realizarea de lucrari de pregatire - sol, irigatii, plantare
Intretinerea corecta a plantatiei
Culegerea afinelor
Important! Analizati in detaliu potentialul locatiei dumneavoastra pentru obtinerea de recolte bio, inainte de a lua o decizie in acest sens.
Mai este important de stiut ca...
Pentru fructe coapte, afinii au nevoie de peste 100 zile calduroase pe an
Se recomanda plantarea pe un teren:
usor in panta,
bine drenat,
ferit de conditii climatice extreme,
cu acces la curent electric,
cu infrastructura rutiera,
cu surse de apa,
ce poate sa fie imprejmuit cu gard.
In concluzie, merita subliniat ca aceste criterii de mai sus nu trebuie sa descurajeze potentialii investitori - cultura afinelor are un randament ridicat, este o afacere pe termen lung - afinul fiind o cultura perena; puteti culege roadele zeci de ani; poate aduce profituri de peste 20.000 euro/ha; infiintata si intretinuta corect, costurile unei afaceri de acest tip sunt mai mici fata de alte culturi care necesita replantare la un anumit interval de timp sau de cele cu randament limitat in timp (pomi fructiferi).
Nu in ultimul rand, la nivel national si international exista o cerere mereu in crestere pentru aceste fructe de calitate.
Desigur, acestea pot varia in functie de componentele investitiei - de ex. nu este acelasi lucru sa folosesti un bazin de apa de 100 mc sau un lac de acumulare de 1 ha; imprejmuirea unui teren de 1 ha sau a unuia de 8 ha; sursa de curent indisponibila sau foarte aproape. Valoarea pe unitatea de suprafata va fi mai mica daca plantatia este mai mare.
Tendinta viitorului fermier este sa faca calculul investitiei pentru un hectar pe care sa il inmulteasca ulterior cu suprafata finala plantata - lucru ce nu duce insa la un rezultat corect deoarece unele valori nu sunt direct proportionale cu suprafata plantatiei.
Daca ne raportam doar la suprata plantata - plante, sistem de irigatii fara sursa de apa, turba, lucrari agricole, panza agrotextil - putem calcula recuperarea investitiei in 4-5 ani de la plantare. Asadar profitul va fi obtinut din anul 5-6.
La cules de afine
Afine