FEDERATIA JUNIOR CHAMBER INTERNATIONAL ROMANIA LANSEAZA LA PLOIESTI CENTRUL REGIONAL AL PROIECTULUI
Sub deviza “Rolul Responsabilitatii Sociale si al Parteneriatelor in Dezvoltarea Comunitatii Locale”, Ploiestiul va gazdui pe data de 24 mai, incepand cu orele 10.00 AM, la Hotel Best din Bulevardul Republicii, numarul 154, la Sala Diamond, lansarea centrului regional ce va acoperi zona de sud a proiectului, avand ca subiect impactul proiectelor de responsabilitate sociala asupra dezvoltarii comunitatilor locale, precum si asumarea, de catre membrii acestora, in calitate de beneficiari directi, a rezultatelor unui proiect.
Proiectul „Actionam Responsabil! – Reteaua sociala RSC” are o valoare de 3 milioane de Euro si se desfasoara pe o perioada de 3 ani, fiind cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Referindu-se la tema aleasa pentru deschiderea centrului regional de la Ploiesti, Rodica Lupu, Program Development Chairman JCI Europa si manager al proiectului, declara: “Reprezentantii comunitatilor locale nu sunt neaparat convinsi de transparenta modului de identificare a problemelor sau de faptul ca proiectele derulate rezolva ceea ce ei considera o problema reala.
“Pe de alta parte”, continua managerul de proiect, “dezvoltarea comunitatilor locale este strans legata de implicarea tuturor actorilor sociali asa cum demonstreaza rapoartele cu privire la dezvoltarea durabila. De aceea, avand in vedere ca Romania se afla pe ultimul loc in ce priveste calitatea vietii, dupa Bulgaria, ca populatia Romaniei a saracit constant in ultimii ani, ca a scazut gradul de accesibilitate la educatie si sanatate ne-am propus sa promovam ideea de parteneriat si de cooperare constant, de dialog deschis si transparenta astfel incat investitiile in comunitate sa atinga nevoile reale ale acestora.”, explica managerul de proiect, reprezentantul JCI Romania.
Vorbind despre actorii sociali, Radu Limpede, expert regional si senator JCI declara: „Este important ca toate companiile responsabile social sa promoveze in mod proactiv interesul public, sustinand si incurajand dezvoltarea comunitatii si sa elimine voluntar acele practici ce pot dauna sferei publice, indiferent daca ele sunt scoase sau nu in afara legii.”
„Rolul parteneriatelor intre institutiile publice, ONG-uri sau chiar comunitatea locala este important atat in vederea identificarii unor probleme specifice comunitatii locale, a caror rezolvare necesita un efort integrat, cat si in identificarea unor cauze sociale si a unor proiecte comunitare ce merita sustinute atat de societatea civila, cat si de companii.”, incheie expertul regional Radu Limpede.
Panelul de vorbitori al evenimentului de la Ploiesti va fi compus din reprezentanti ai : Apa Nova, Oildepol Service, HSEQ Consulting, Camera de Comert si Industrie Prahova, Asociatia Romana “Trup cu Suflet” Asociatia de sprijin comunitar Provident si Educativa Grup .
Temele de dezbatere vor viza rolul responsabilitatii sociale cat si cel al parteneriatelor in dezvoltarea comunitatilor locale, analizand:
In ce fel de proiecte comunitare au fost implicati actorii sociali prezenti si care au fost provocarile intalnite;
Cum pot ajuta parteneriatele in solutionarea unor probleme de interes pentru comunitatea locala precum si care sunt cauzele sociale principale din zonele in care actorii sociali actioneaza;
Propuneri concrete si fezabile de interactiune intre actorii din zona responsabilitatii sociale;
Modalitati de colaborare ale ONG-urilor, camerelor de comert si industrie, asociatiilor de IMM-uri, sindicatelor, patronatelor, comitetetelor sectoriale si companiilor in vederea dezvoltarii economice si sociale a comunitatii locale.
Despre initiatorii proiectului:
JCI Romania este o organizatie de tineri lideri, antreprenori si profesionisti, afiliata retelei mondiale Junior Chamber International, care numara peste 200.000 de membri in 120 de tari. Organizatia activeaza in Romania din 2002, timp in care reprezentarea sa regionala s-a extins in 16 orase, prin intermediul celor peste 150 de membri ce activeaza in arii precum: business, comunitate, dezvoltare personala si internationalism.
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului asigura o platforma de suport vitala proiectului, gratie infrastructurii, expertizei si resurselor umane antrenate in acest scop. Portofoliul ministerial de proiecte cu finantare europeana cuprinde initiative cu o componenta de responsabilitate sociala precum “Cartea Dunarii Albastre” si “Academia Oracle”.
Asociatia „Institutul pentru Politici Sociale” a fost creata pentru a raspunde nevoilor exprimate de grupurile defavorizate, in ceea ce priveste dreptul acestora de a participa activ in societate si a accesului la resurse de orice natura. Printre proiectele sociale cu finantare europeana derulate de Asociatie in anul 2010 se regasesc: „Centrele de Incluziune Sociala – oportunitate pentru facilitarea participarii pe piata muncii a grupurilor vulnerabile” si „Reteaua Autoritatilor Competente pentru Calificarile Profesionale din Romania (IMI PQ NET Romania)”.