E-urile si functionalitatea lor

De-a lungul timpului, omenirea a cunoscut perioade de bunastare si perioade (din pacate in numar mare) de recesiune – fiecare dintre acestea reflectandu-se in alimentatia populatiei. In ultimul secol, problemele de acest fel s-au diminuat considerabil, datorita noilor tehnologii si, nu in ultimul rand, al aditivilor alimentari. Intrucat acestia din urma, desi priviti cu suspiciune din cauza unor materiale informative realizate in necunostinta de cauza, joaca un rol important in cresterea nivelului de trai, dar si in asigurarea unei calitati sporite a alimentelor, dorim sa redam in acest text principalele beneficii pe care le ofera.



In primul rand, aditivii alimentari (cunoscuti si sub denumirea de E-uri) sunt substante adaugate in mod intentionat in alimente, cu scopul de a obtine anumite rezultate, precum colorarea, indulcirea sau conservarea pentru o perioada mai lunga de timp a produselor alimentare. Spre deosebire de sare, zahar si alte ingrediente obisnuite care nu intra in categoria E-urilor, acestea din urma au un statut special intrucat prin prisma modificarilor pe care le produc alimentelor, necesita o atenta evaluare si aprobarea guvernelor si al institutiilor insarcinate cu reglementarile din domeniul alimentar.



Odata autorizati, aditivii alimentari sunt adaugati pe lista E-urilor permise, cu mentiunile necesare privind conditiile de utilizare si cantitatea maxima admisa.



Rolul E-urilor este acela de a oferi un numar cat mai mare de beneficii consumatorilor si industriei alimentare deopotriva, beneficii absolut necesare intr-o lume in care viteza si modul in care se prezinta alimentele sunt la fel de importante precum calitatea si cantitatea acestora.



Existenta unor beneficii obtinute in urma utilizarii aditivilor alimentari (E-urilor) este prevazuta de legislatia Uniunii Europene. Astfel, acestia trebuie sa ajute la obtinerea unuia sau mai multora dintre urmatoarele:





Pastrarea sau imbunatatirea valorilor nutritive ale alimentelor – in acest fel, contribuie la reducerea malnutritiei si a afectiunilor rezultate din aceasta.

Sporirea calitatii sau a stabilitatii produselor alimentare, precum si imbunatatirea proprietatilor organoleptice ale acestora, cu conditia ca informatiile referitoare la acest lucru sa fie corecte, clare si suficiente, astfel incat consumatorul sa nu fie indus in eroare.

Constituie ingrediente sau inlocuitori necesari pentru grupuri de consumatori cu nevoi aparte privind dieta.

Ajuta in etape specifice producerii si comercializarii alimentelor (fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea), cu conditia clara ca E-urile utilizate sa nu foloseasca la ascunderea unor defecte ale materiei prime si a unor practici neigienice.





Includerea aditivilor alimentari in lista e-urilor autorizate este conditionata de respectarea urmatoarelor cerinte:





Pe baza dovezilor stiintifice existente la momentul autorizarii, sa nu constituie un risc pentru sanatatea consumatorilor, in cantitatea si la nivelul de utilizare propuse.

Sa existe un motiv tehnologic puternic, o necesitate care nu poate fi rezolvata in alt mod decat prin utilizarea respectivelor substante.

Sa nu induca in eroare si, in plus, sa ofere beneficii semnificative consumatorilor.





Tinand cont atat de reglementarile impuse de EFSA si Uniunea Europeana, care urmaresc interesul consumatorilor, cat si de beneficiile aduse de utilizarea aditivilor alimentari, consideram ca este necesara o mai buna informare a publicului larg privind aceasta problema, dar si ca multitudinea de materiale publicate in ultimii ani care prezinta o imagine deformata si nefondata a industriei alimentare afecteaza in egala masura producatorii si consumatorii.



 



Federația Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentare



Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si multinationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatară a Contractului colectiv de munca pe ramura.



Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare in contextul pietei Uniunii Europene.



 



Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (ROMALIMENTA):



Mihai Visan



Director executiv



visan@romalimenta.ro



Tel/Fax: 004 021 312 44 42