Domeniul Coroanei Segarcea, încărcat de aur în China

Trei medalii de aur, două de argint și una de bronz în 2015. Patru medalii de aur, un argint și un bronz în 2016. Patru medalii de aur și două de argint în 2017. Cinci medalii de aur săptămâna trecută.


Este bilanțul în creștere (lentă, constantă și indiscutabilă) al participării Domeniului Coroanei Segarcea la China Wine and Spirits Awards, cel mai mare concurs de vinuri de pe piața asiatică.


Ceea ce vedeți mai sus este mai mult decât o colecție de obiecte strălucitoare de atârnat la gât, mai mult decât un instrument de marketing și mult mai mult decât hârtii laminate de pus într-un dosar pe care să-l arăți oaspeților. Este traducerea în confirmări a tuturor poveștilor care încercau să explice că vinul crește odată cu via, că podgoria este plantată pentru urmași, nu pentru cel care o sădește, că munca nesfârșită, până ajungi să-ți cunoști și ultimul petec de pământ, este singura rețetă a evoluției într-o lume în care tehnologia și „scurtăturile” le oferă tuturor posibilitatea de a face un vin curat și băubil.


Cei care își doresc cu adevărat să creeze vinuri trăiesc și cresc odată cu via lor și știu, an de an, să obțină cel mai bun rod pe care îl permit ploile, frigul, soarele și toate celelalte toane ale cerului și pământului. Fără această creștere, podgoreanul și vinul său cad pradă uniformizării și anonimatului.


Cu atât mai mult este o bucurie să vedem premiate vinuri care se află abia la început de drum, precum cupajul alb Principesa Margareta sau cupajul roze Speranță, din colecția Minima Moralia, ambele obținute din recolta 2017, destinate mai degrabă colecționarilor care știu să se bucure de viața unui vin pe întinderea mai multor ani.


La fel stă cazul și cu vinurile roșii care abia fac primii pași spre maturitate - Recunoștință și Respect, ambele vinuri din 2016 din colecția Minima Moralia, distinse cu aceeași medalie de aur. Însă la fel de valoroasă este și confirmarea unui vin ca Principesa Margareta roșu (Marselan, 2013), intrat deja pe palierul de maturitate, însă care mai are ani buni de trăit.

Cu mii de probe trimise din 55 de țări și cu un juriu format din 100 de specialiști de top din toată lumea, CWSA este cel mai important concurs de vinuri din China, iar China este astăzi piața pentru care se luptă o lume întreagă. Medaliile obținute aici, indiferent de vânzările pe care le generează sau nu, rămân unul dintre cele mai importante gesturi de diplomație culturală, făcând din Domeniul Coroanei Segarcea un ambasador (puțin zis!) competent.


Image

Domeniul Coroanei Segarcea vin performanta premii china