De ce ar trebui sa folosesti zi de zi o bicicleta eliptica?

In ziua de astazi, bicicleta eliptica a devenit un aparat de fitness nelipsit atat din salile de fitness, cat si din apartamente. Popularitatea sa este in continua crestere, gratie costului de achizitie, a usurintei cu care o poti folosi si a eficientei antrenamentelor pe care le poti realiza. Multe persoane catalogheaza acest aparat de fitness ca fiind unul simplist, fara a cunoaste in detaliu numeroasele beneficii pe care le aduce celor care o folosesc.

Iata care sunt principalele avantaje de care te bucuri atunci cand folosesti o bicicleta eliptica zi de zi:

1. Iti creste rezistenta corpului la efort 

Rezistenta la efort este un aspect foarte important nu doar in fitness, ci si in viata de zi cu zi. Daca esti o persoana cu o rezistenta mai mare la efort, atunci vei putea sa efectuezi antrenamente sau activitati uzuale pentru perioade mai lungi de timp, fara sa fie nevoie sa te opresti des pentru a te odihni. 

Un alt avantaj al exercitiilor realizate folosind o bicicleta eliptica este faptul iti cresc ritmul cardiac in timpul antrenamentului, imbunatatindu-ti astfel functiile sistemului cardiovascular si diminuand semnificativ riscul aparitiei infarctului miocardic sau al bolilor cardiovasculare. 

Daca esti o persoana sedentara, care nu este obisnuita cu miscarea, atunci trebuie sa cresti treptat gradul de dificultate al exercitiilor, pentru a impiedica suprasolicitarea organismului. Pentru inceput, este suficient sa te antrenezi timp de 30 de minute de 4 ori pe saptamana. Dupa ce te obisnuiesti cu efortul fizic, poti creste gradul de dificultate al exercitiilor sau durata antrenamentului. 

2.  Te ajuta sa arzi multe calorii pe parcursul unui antrenament

Atunci cand te antrenezi corect folosind o bicicleta eliptica, poti arde aproximativ 500 de calorii in doar 30 de minute, in functie de greutatea pe care o ai si de gradul de rezistenta al pedalelor. Cu cat rezistenta pedalelor este mai mare, cu atat exercitiile pe care le executi sunt mai complexe si astfel vei arde mai multe calorii. In decursul unei ore de antrenament, poti arde chiar si 900 de calorii. 

3. Iti asigura un antrenament eficient, fara sa iti suprasolicite ligamentele, incheieturile sau oasele

Exista multe persoane care sufera de boli ale oaselor sau ale incheieturilor, cum ar fi rupturi sau intinderi de ligamente, osteoporoza sau artrita. Cei care au de suferit de pe urma unor astfel de boli pot folosi o bicicleta eliptica, deoarece acest tip de aparat de fitness nu are un impact negativ asupra corpului si nu suprasolicita oasele sau articulatiile.

Datorita faptului ca picioarele tale raman constant pe platforma de pedalare in timpul antrenamentului, nu exista vreun alt tip de miscare care ar putea sa induca un stres suplimentar asupra corpului. Acest lucru face din bicicleta eliptica un aparat sigur si eficient pentru o mare varietate de oameni: persoane cu multe kilograme in plus cu probleme de deplasare,  persoane in varsta sau care se refac dupa diferite interventii chirugicale. 

4. Iti antreneaza foarte bine partea inferioara a corpului

Antrenamentele realizate folosind o bicicleta eliptica iti solicita in special muschii picioarelor, zona vizata de catre foarte multe persoane care isi doresc un tonus muscular mai bun. Pentru un antrenament eficient, pune mainile pe bara din centrul bicicletei si foloseste-ti doar picioarele pentru a realiza miscari. Pentru a adauga un plus de rezistenta si pentru a creste numarul de calorii arse, mentine aceasta pozitie, insa schimba sensul de pedalare. 

5. Iti ofera un antrenament complet si eficient

Desi o bicicleta eliptica se axeaza pe antrenarea partii inferioare a corpului, exista si posibilitatea de a-ti antrena tot corpul folosind acest aparat de fitness. In functie de exercitiile pe care le realizezi si de gradul de dificultate al pedalelor,  poti sa slabesti si sa cresti procentul de masa musculara, totul intr-un antrenament de doar 30 de minute realizat de minimum 4 ori pe saptamana. 

bicicleta eliptica aparate fitness articole sportive Sport-Mag