Cum sa folosesti Keyword Planner in procesul de optimizare SEO

Cand vorbim de optimizare SEO, vorbim de o strategie complexa care include si o analiza a cuvintelor cheie potrivite pentru publicul tinta. Cuvintele cheie decid cine ajunge pe site-ul tau si de ce. Pentru a vedea ce cuvinte cheie putem folosi si care este volumul de cautari pe acestea, Google vine in sprijinul nostru cu tool-ul Keyword Planner.

Fiind un tool ce face parte din Google Adwords, de curand s-a luat decizia limitarii accesului la Keyword Planner, pentru a preveni folosirea lui in alte scopuri decat pentru a crea campanii Adwords. Doar persoanele care au o campanie de Google Adwords in desfasurare pot sa foloseasca acest tool. 

Spre deosebire de defunctul Google Keyword Tool, aceasta aplicatie are o intreaga suita de caracteristici care te vor ajuta sa identifici popularitatea unui cuvant cheie, vor filtra numarul mic de cautari si vor crea sute de combinatii de cuvinte cheie in doar cateva secunde.

Dupa cum am mai spus, acest tool se adreseaza celor care se ocupa de optimizare SEO si care au cont de Google AdWords, dar si o campanie activa pe cont. Odata parcursi acesti pasi, apasa pe butonul "Instrumente" si apoi selecteaza "Planificatorul de cuvinte cheie".


Pentru a efectua un research de cuvinte cheie, va trebui sa completezi urmatoarele categorii:

1. Optiunea "Cautati cuvinte cheie noi folosind o expresie, un site sau o categorie". In cadrul acestei categorii ai urmatoarele optiuni: 

- Produsul sau serviciul dvs.: acesta este campul unde este indicat sa introduci cuvinte cheie nisate, deoarece daca introduci termeni mult prea generali, vei avea parte de niste rezultate ale cautarii extrem de competitive. 

- Pagina dvs. de destinatie: aici poti introduce o pagina de destinatie, care poate fi homepage-ul site-ului tau sau o alta pagina pe care doresti sa o acceseze persoanele care cauta cuvintele cheie pe care le alegi.

- Categoria dvs. de produse - acest camp iti permite sa accesezi baza de date interna a cuvintelor cheie pentru diferite industrii. Astfel, poti gasi uneori cuvinte cheie pe care le-ai fi pierdut din vedere.


2. Directionare

Aceasta categorie se refera la tara, limba si motorul de cautare pe care doresti sa le incluzi in documentarea ta. Aceste optiuni sunt setate automat de catre Google pentru a targeta locuitorii Statelor Unite si vorbitorii de limba engleza. Daca doresti sa targetezi alte tari sau vorbitori de alta limba, poti schimba aceste setari in functie de obiectivele tale de optimizare SEO.


3. Personalizati cautarea

- Filtre pentru cuvinte cheie: aceasta optiune iti da ocazia sa filtrezi cuvintele cheie care nu indeplinesc criterii impuse de tine. De exemplu, poate nu esti interesat sa vezi cuvinte cheie cu mai putin de 1500 de cautari lunare. In acest caz, da click si introdu limita minima a cautarilor lunare pe care o vrei.

- Optiunile pentru cuvinte cheie:  prin acest filtru poti seta cat de ample sa fie rezultatele. Recomandarea noastra ar fi sa lasi aceasta optiune exact asa cum este setata de catre Google. 

- Cuvinte cheie care sa fie incluse: aceasta optiune iti ofera posibilitatea de a include intotdeauna in rezultatele cautarilor anumite cuvinte cheie. Asadar, daca ai o lista de cuvinte cheie pe care doresti sa o vezi, selecteaza “Cuvinte cheie care sa fie incluse” si introdu acea lista. 

Odata ce ai introdus un cuvant sau o serie de cuvinte cheie, apasa butonul "Obtine idei" si vei vedea pagina de rezultate a cautarii Keyword Planner. 

Orice specialist in optimizare SEO stie ca este esential sa analizezi competitia. Daca principalii tai competitori se situeaza mai bine in paginile de rezultate ale motorului de cautare Google, atunci identificarea cuvintelor cheie folosite de catre acestia iti poate fi de mare ajutor in strategia de optimizare SEO. Trebuie mentionat faptul ca nu vei reusi sa identifici cu exactitate cuvintele cheie care aduc trafic competitorilor tai, insa vei reusi sa iti faci o idee in acest sens. Pentru aceasta, nu trebuie decat sa introduci in Google Keyword Planner, in sectiunea "Pagina dvs. de destinatie" URL-ul competitorului pe care doresti sa il analizezi.

Intocmai precum optimizarea SEO, research-ul de cuvinte cheie este un proces continuu, deoarece trebuie sa-ti imbogatesti si sa-ti diversifici mereu cuvintele cheie de baza, in functie de evolutia afacerii, a publicului tau tinta, a industriei in cadrul careia activezi, dar si a update-urile algoritmilor lui Google. 

cuvinte cheie optimizare SEO agentie SEO iAgency