Cele patru poduri din Romania pentru care soferii trebuie sa achite taxa de pod
In Romania, pe langa rovinieta, mai exista o taxa pe care soferii trebuie sa o achite daca doresc sa traverseze anumite sectoare de drum. Este vorba despre taxa de pod, care se aplica pe urmatoarele poduri peste Dunare:
1. Giurgiu - Ruse. Supranumit "Podul prieteniei", acesta leaga Romania si Bulgaria. Deschis la 20 iunie 1954, podul are 2,8 kilometri lungime, fiind dotat cu doua benzi pe sens pentru traficul rutier si cate o banda pe sens pentru traficul feroviar si pietonal. Sectiunea centrala, de 85 de metri lungime, poate fi ridicata pentru a permite trecerea navelor de mari dimensiuni. Aceasta se afla in administrarea Romaniei, fiind supusa des unor revizii, pentru functionarea sa optima.
Taxa de pod Giurgiu - Ruse variaza in functie de tipul autovehiculului folosit si de numarul de treceri, avand o valoare curprinsa intre 28 de Lei si 170 de Lei pentru o trecere.
2. Calafat - Vidin. Acest pod, cel de-al doilea care uneste Romania si Bulgaria, este parte a coridorului paneuropean de transport, care uneste orasul german Dresda cu porturile Istanbul din Turcia si Salonic din Grecia. Podul ar fi trebuit dat in functiune in 2010, insa inaugurarea sa a avut loc pana la urma trei ani mai tarziu, in prezenta premierilor roman si bulgar, dar si a altor oficialitati.
Taxa de pod Calafat - Vidin porneste de la 27 de Lei si poate ajunge pana la 167 de Lei pentru o trecere, in functie de tipul autovehiculului.
3. Giurgeni - Vadu Oii. Podul uneste comuna Giurgeni din judetul Ialomita si satul Vadu Oii din apropierea orasului Harsova (judetul Constanta). Lucrarile au inceput in 1968 si s-au finalizat trei ani mai tarziu. Acest pod are lungimea totala de 1.456 de metri si latimea de 17 metri.
Taxa de pod Giurgeni - Vadu Oii are o valoare cuprinsa intre 11 Lei si 64 de Lei pentru o trecere, in functie de tipul autovehiculului.
4. Fetesti - Cernavoda. Podul Regele Carol I, denumit apoi Anghel Saligny, a fost construit intre anii 1890 si 1895, pentru a asigura legatura feroviara intre Bucuresti si Constanta. In prezent, acesta este monument istoric, fiind scos din uz in 1987. Legatura dintre Fetesti si Cernavoda se face astazi pe doua poduri, unul feroviar si unul rutier, situat pe Autostrada Soarelui.
Taxa de pod Fetesti - Cernavoda porneste de la 13 Lei si ajunge pana la 91 de Lei pentru o trecere, in functie de tipul autovehiculului.
In special in perioada verii, cel mai tranzitat dintre aceste patru poduri este Fetesti - Cernavoda, intrucat se afla in apropierea litoralului. Statul pune la dispozitia soferilor mai multe modalitati de a plati taxa de pod Fetesti - Cernavoda, iar de departe cea mai rapida si eficienta metoda este plata online.
Pe site-ul taxadepod.ro, autorizat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), poti achita taxa de pod Fetesti - Cernavoda in doar 2 minute, fara taxe suplimentare si fara sa fie nevoie sa iti creezi un cont. In plus, imediat dupa finalizarea operatiunii, vei primi confirmarea platii pe e-mail, gratuit!