Ce trebuie sa stiti despre albirea dintilor
Odata cu inaintarea in varsta, dintii devin mai inchisi la culoare datorita schimbarilor care se produc in structura lor. In plus, anumite medicamente sau pigmenti alimentari pot pata sau colora dintii. Marii fumatori vor constata ca, intr-un timp relativ scurt dintii vor deveni galbui sau chiar cenusii.
Este bine ca ca pacientii sa efectueze un control dentar inainte de a apela la orice metoda de albire. De asemenea, este obligatorie tratarea tuturor cariilor si afectiunilor gingivale.
Albirea este mai eficienta in cazul dintilor "ingalbeniti" si mai putin eficace daca culoarea de baza a dintilor este gri. Plombele si lucrarile existente nu sunt influentate in nici un fel de catre agentii de albire. Efectele albirii pot dura cativa ani si depind de stilul de viata al fiecarui pacient. Evitarea fumatului sau a pigmentilor alimentari si o igiena orala riguroasa pot prelungi efectul albirii.
Care sunt cele mai importante metode de albire ?
Albirea dintilor se poate realiza fie la cabientul stomatologic, fie acasa. In cazul in care se opteaza pentru albirea la cabinet, medicul stomatolog va plasa un agent de albire pe suprafata dintilor iar apoi acesta va fi activat cu ajutorul unui fascicul laser sau a unei lampi cu halogen.
Albirea dintilor acasa presupune de obicei un timp mai indelungat. Medicul stomatolog va confectiona mai intai niste forme speciale (numite gutiere de albire) care se potrivesc perfect peste dinti. Pacientul va introduce in aceste forme niste geluri specifice de albire iar apoi le va pozitiona pe dinti. Gutierele de albire se poarta de-a lungul noptii sau doar cateva ore pe zi in functie de concentratia gelurilor de albire.
Riscuri
Cele mai intalnite reactii secundare care pot aparea in urma unui tratament de albire sunt cresterea sensibilitatii dintilor sau aparitia de iritatii minore la nivelul gingiei. De obicei, asemenea reactii sunt minore si dispar la cateva zile dupa intreruperea tratamentului.
Este foarte important ca pacientii sa consulte medicul deoarece anumite situatii pot contraindica temporar inceperea tratamentului de albire.
Puteti afla si mai multe detalii despre albirea dintilor urmand linkul.