Ce spune legea despre echipamentele de protectie? Iata cateva detalii!
Legislatia Muncii specifica foarte clar ca persoana angajatoare este obligata sa puna la dispozitia angajatului, oricand este necesar, echipamente de protectie corespunzatoare activitatii desfasurate. Scopul acestora, definit prin lege, este de a proteja incaltamintea sau imbracamintea angajatului sau de a proteja integritatea fizica a acestuia de diverse accidente care se pot produce la locul de munca.
Din punctul de vedere al acestor norme, persoanele care activeaza in medii cu un risc crescut de accidentare (precum depozite si hale industriale, fabrici, santiere, uzine, laboratoare chimice, servicii de curatenie, ateliere auto sau procesarea lemnului) vor necesita echipamente de protectie de cea mai buna calitate pe parcursul orelor petrecute la serviciu.
Fie ca este vorba de salopete sau halate de lucru, incaltaminte de protectie (pantofi speciali, bocanci, cizme sau saboti medicali cu talpa ortopedica), manusi de diferite tipuri, casti sau ochelari, toate acestea pot fi comandate simplu si rapid de la kronos.ro! Absolut toate echipamentele de protectie pe care le vei descoperi in oferta sunt fabricate din materiale de cea mai buna calitate si indeplinesc toate standardele de siguranta, iar accesoriile sunt dintre cele mai practice, perfecte pentru desfasurarea in siguranta a activitatilor dificile, indiferent de domeniul de activitate. Nu in ultimul rand, confortul pe durata utilizarii este foarte important, motiv pentru care atat materialele, cat si croiul folosit sunt realizate pentru a veni in concordanta atat cu certificarile Rocert, cat si cu cerintele si necesitatile angajatului.
Care sunt repercusiunile la care sa te astepti atunci cand nu folosesti echipamente de protectie adecvate?
In cazul in care o firma nu se aliniaza la reglementarile oficiale, lista din randurile urmatoare expune detaliile actuale ale legislatiei in curs si amenzile contraventionale care pot fi aplicate in fiecare caz.
- LEGEA 319/2006 SECT. 4, art. 13, lit. b) - Neintocmirea de catre angajator a unui plan de prevenire si protectie compus din masuri tehnice, sanitare, organizatorice si de alta natura, bazat pe evaluarea riscurilor. Amenda contraventionala: 5.000 - 10.000 Lei.
- LEGEA 319/2006, CAP III, SECT. 4, ART. 13, lit d) - Nestabilirea atributiilor si raspunderilor din domeniul securitatii si sanatatii, ce le revin angajatiilor potrivit fisei postului. Amenda contraventionala: 4.000 - 8.000 Lei.
- LEGEA 319/2006, CAP. III, ART. 13, SECT. 4. lit. e) - Neintocmirea instructiunilor proprii in vederea completarii/aplicarii reglementarilor de securitate si sanatate in munca. Amenda contraventionala: 4.000 - 8.000 Lei.
- LEGEA 319/2006, CAP III, SECT. 4, ART. 13, lit d) - Nestabilirea atributiilor si raspunderilor din domeniul securitatii si sanatatii, ce le revin angajatiilor potrivit fisei postului. Amenda contraventionala: 4.000 - 8.000 Lei.
- De asemenea, conform Legii 319/2006, CAP.III, SECT. 5, ART.20, alin. (1), lit.a,b,c,d,e), Lipsa unei instruiri adecvate in domeniul securitatii si sanatatii in munca si a situatiilor de urgenta atrage dupa sine o amenda de 4.000 pana la 8.000 de Lei.
Pentru a fi sigur de minimizarea riscurilor si de protejarea eficienta, trebuie sa stii ca nu toate uniformele de lucru pot fi vazute ca fiind echipamente de protectie. Din acest punct de vedere, legislatia defineste in mod clar echipamentele de protectie si exclude precis (194/2005, art. 13, al 1, indice 1) anumite elemente. Astfel, echipamentul individual de protectie, definit potrivit alin. (1), exclude:
- imbracamintea de lucru si uniformele obisnuite care nu sunt proiectate in mod specific pentru a proteja securitatea si sanatatea lucratorului;
- echipamentul folosit de serviciile de urgenta si salvare;
- echipamentul de protectie individual purtat sau folosit de armata, politie sau de alte institutii de ordine publica;
- echipamentul sportiv;
- echipamentul de protectie individual pentru mijloace de transport rutier;
- echipamentul de autoaparare sau descurajare;
- dispozitivele portabile pentru detectarea si semnalizarea riscurilor si factorilor nocivi.
Drept urmare, pentru comenzi voluminoase, care sa acopere un numar insemnat de angajati sau activitati, poti cere o oferta completand formularul de contact de pe site-ul Kronos sau folosind numerele de telefon afisate pe site.