Ce faci daca ti-ai vandut automobilul si inca primesti amenda pentru lipsa rovinietei

Asa cum reiese dintr-un comunicat oficial lansat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), exista din ce in ce mai multe cazuri in care utilizatorii de autovehicule inca primesc amenzi pentru lipsa rovinietei, desi acestia si-au vandut automobilul pentru care sunt sanctionati contraventional.

In cele mai multe situatii, explicatia consta in faptul ca noul proprietar al autovehiculului nu a efectuat transcrierea dreptului de proprietate asupra acestuia in termenul prevazut de lege prin Ordinul M.A.I. nr 1501/2006, privind procedura de inmatriculare, inregistrare, radiere si eliberare a autorizatiei de circulatie provizorie a autovehiculelor.

Asadar, motivul pentru care fostul proprietar inca primeste amenda pentru lipsa rovinietei este ca inca figureaza ca detinator al autovehiculului in evidentele DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor). In cazul utilizatorilor romani, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice, responsabilitatea achitarii rovinietei revine in exclusivitate persoanei inscrise in certificatul de inmatriculare ca proprietar. 

Ce este de facut in cazul in care inca primesti amenda pentru lipsa rovinietei, desi nu mai esti proprietarul autovehicului in cauza?

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu are dreptul de a sanctiona alte persoane in afara celor care figureaza in certificatul de inmatriculare ca proprietari sau ca utilizatori imputerniciti legal ai autovehiculului.

Daca te regasesti in aceasta situatie neplacuta, solutia este sa formulezi si sa depui o contestatie la procesul verbal emis, in maxim 15 zile de la data comunicarii acestuia, la judecatoria circumscrisa razei tale de domiciliu sau, in cazul in care detii o firma, a sediului social al acesteia.

“Mentionam ca notificarea trebuie sa fie insotita obligatoriu de copii ale documentelor justificative (contract de vanzare-cumparare, certificat de radiere fiscala pentru vehiculul in cauza). Totodata precizam ca, in situatia in care a fost emis proces verbal de constatare a contraventiei, utilizatorul poate formula o contestatie la procesul verbal emis, in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, la Judecatoria in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are sediul firma utilizatorului in vederea solicitarii de anulare a acestuia”, sustin reprezentantii CNAIR in comunicatul emis.

Ce se intampla daca ai vandut automobilul, insa rovinieta achizitionata pentru acesta inca se afla in perioada de valabilitate?

Multi fosti proprietari de autoturisme s-au intrebat daca suma aferenta perioadei de neutilizare a rovinietei le poate fi calculata si restituita. Conform legii, insa, contravaloarea rovinietei pe perioada neutilizarii acesteia poate fi recuperata numai de la noul proprietar.

Recuperarea sumei corespunzatoare perioadei de neutilizare, pe cale oficiala, se poate efectua numai la solicitarea utilizatorului, in cazul radierii din circulatie a vehiculului ca urmare a urmatoarelor situatii:

- dezmembrarii, casarii sau predarii autovehiculului unei unitati specializate, in vederea dezmembrarii;

- scoaterii definitive din tara a autovehiculului;

roviniete online amenda lipsa rovinieta