Cauza principala a obezitatii alimentatia sau lipsa de activitate fizica

Apar din ce in ce mai multe materiale informative, stiri si articole despre obezitate si cauzele ei, iar de multe ori vinovatul “de servici” pare sa fie alimentatia. De la numarul prea mare de calorii consumate, pana la grasimile si zaharurile din preparatele de zi cu zi, orice aspect referitor la alimentele consumate le indica pe acestea din urma drept surse ale problemelor de greutate. In acest context, ne propunem sa va prezentam cel mai recent studiu efectuat de Institute of Economic Affairs din Regatul Unit, care subliniaza rolul pe care il joaca lipsa de activitate fizica in cresterea ratei de obezitate.

Autorul Christopher Snowdon a corelat in studiul “The Fat Lie” statistici puse la dispozitie de catre DEFRA (Ministerul Mediului, Alimentatiei si Afacerilor Rurale din Marea Britanie), National Diet and Nutrition Survey, ONS (Office for National Statistic) si British Heart Foundation, pentru a ajunge la concluzia ca nu alimentatia este principalul vinovat pentru rata mare de obezitate in randul locuitorilor Regatului Unit, ci sedentarismul. Datele analizate indica o scadere semnificativa a numarului de calorii consumate / zi de catre o persoana obisnuita, in timp ce numarul persoanelor care se confrunta cu probleme de greutate a crescut, totusi, simtitor in ultimii ani. Mai mult, conform British Heart Foundation, din 1970 pana in prezent, nu doar ca a scazut consumul de grasimi si grasimi saturate, dar a crescut consumul de fibre si alimente proaspete (legume si fructe).

Potrivit DEFRA, consumul de calorii a scazut cu 21,4 %, din 1974 pana in 2012, de la 2534 la 1990 de calorii pe zi / persoana. Aceeasi sursa indica o scadere si in cazul grasimilor, de la 111g / zi in 1974, la 81g in 2012 (-27%), dar si in cel al zaharului, de la 14g / zi, la 8g / zi (-43%). Aceste modificari privind alimentatia pot fi observate in cazul tuturor categoriilor de varsta, de la copii pana la varstnici.

Aceste tendinte dietetice pozitive au fost contracarate de scaderea activitatii fizice, din pacate. Statisticile corelate in cadrul studiului efectuat de Institute of Economic Affairs arata ca tranzitia de la locurile de munca ce implica activitate fizica la cele care constau in special in munca de birou ar putea avea consecinte neplacute asupra populatiei. Aceasta, dar si cresterea numarului de autoturisme personale si scaderea timpului liber au dus la cresterea ratei de sedentarism si implicit  a obezitatii in randul englezilor.

Studiul efectuat de Christopher Snowdon se dovedeste, in acest fel, extrem de util pentru viitoare cercetari in domeniu, dar si pentru publicul larg. Intelegerea echilibrului dintre dieta, stil de viata si activitate fizica poate conduce la rezultate pozitive in cazul unor probleme moderne precum este cea a obezitatii.

Federația Romalimenta, vocea unitară a industriei alimentare

Federatia Romalimenta  grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si multinationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatară a Contractului colectiv de munca pe ramura.

Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare in contextul pietei Uniunii Europene.

Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (ROMALIMENTA):
Mihai Visan
Director executiv
visan@romalimenta.ro
Tel/Fax: 004 021 312 44 42