Care sunt sarcinile si responsabilitatile unei agentii SEO?

O agentie SEO profesionista are cateva sarcini si responsabilitati pe care trebuie sa le indeplineasca cu succes pentru a-si ajuta clientii sa ajunga in topul pozitiilor din motoarele de cautare. In acest sens, Ovidiu Joita, CEO al iAgency.ro, una din cele mai cunoscute agentii SEO din Romania, ne-a ajutat sa conturam rolul unei agentii profesioniste in succesul unui business online si sa inventariem care sunt cele mai importante sarcini ale acesteia.

1.  Intelegerea obiectivelor de business ale clientului

"Inainte de a incepe optimizarea SEO, o agentie trebuie sa inteleaga care sunt obiectivele de business ale clientului, pe care doreste sa le atinga cu ajutorul serviciilor SEO", sustine Ovidiu Joita. Iata care sunt cele mai comune motive pentru care business-urile apeleaza la o agentie SEO profesionista:

- vor sa obtina pozitii de top in Google;

- vor mai mult trafic pe site;

- vor o crestere a ratei de conversie;

- au nevoie de o crestere a vanzarilor;

- au nevoie de mai multa vizibilitate in mediul online;

- vor sa construiasca mai mult brand awareness.

 

2. Realizarea unui audit SEO complet

Un audit complet este primul lucru pe care o agentie SEO il va face pentru a identifica punctele slabe si punctele forte ale website-ului tau. Acesta trebui sa vizeze urmatoarele elemente:

a) Meniul de navigare, layout-ul si structura URL-urilor

Designul unui site este un factor deosebit de important care determina experienta utilizatorului pe un website si, implicit, succesul acestuia. Atat pozitiile din Google, cat si ratele de conversie sunt direct influentate de elementele meniului de navigare. Acesta trebuie sa fie cat mai user-friendly si cat mai intuitiv, pentru ca utilizatorii sa ajunga la continutul dorit in cel mai scurt timp posibil. O navigare greoaie, care da batai de cap vizitatorilor, ii va determina sa paraseasca site-ul in favoarea competitorilor. 

In algoritmii sai, Google tine cont de diversi metrici, printre care si timpul petrecut de utilizatori pe un site si CTR-ul (rata de click). Un website care ofera utilizatorului o experienta pozitiva, cu siguranta va obtine pozitii favorabile in Google, lucru care va duce la o crestere semnificativa a traficului organic. 

b) Sitemap-urile

Rolul sitemap-urilor este de a ajuta motoarele de cautare sa indexeze mai usor paginile unui website. In timp ce un sitemap HTML are rolul de a ajuta utilizatorul sa navigheze mai usor pe website, cel mai important este sitemap-ul XML, care il ajuta pe Google sa inteleaga mai usor structura website-ului si sa ii indexeze paginile. 

c) Continutul

O agentie SEO profesionista trebuie sa evalueze in cadrul auditului cantitatea si calitatea continutului unui website, deoarece o mare parte a succesului acestuia in Google depinde de relevanta continutului oferit utilizatorilor. 

O alta responsabilitate a unei agentii SEO este de a intelege nivelul clientului sau in raport cu competitorii si de a schita o strategie de management al continutului.

d) Viteza de incarcare a site-ului si alte aspecte tehnice

O agentie SEO redutabila va include in auditul pe care il realizeaza si anumite aspecte tehnice, care influenteaza indexarea si pozitiile in motoarele de cautare. Printre acestea, se numara viteza de incarcare a site-ului si design-ul responsive, care sunt factori importanti ce determina experienta utilizatorului. 

3. Research si strategie de cuvinte cheie

a) Optimizarea on-page

Pentru ca site-ul tau sa urce cat mai sus in Google, o agentie SEO trebuie sa identifice cuvintele cheie dupa care va optimiza continutul regasit pe website-ul tau. Research-ul de cuvinte cheie ajuta la descoperirea celor mai des utilizate expresii dupa care utilizatorii efectueaza cautari in Google, pe baza carora se va construi o strategie de cuvinte cheie ce vor fi folosite la optimizarea meta tagurilor si a continutului din paginile site-ului. 

b) Optimizarea off-page

Pe langa optimizarea on-page, o agentie SEO profesionista stie ca una din cele mai importante sarcini ale sale este reprezentata de optimizarea off-page, cu precadere construirea unui profil solid de backlinkuri de calitate. 

"Backlinkurile raman in continuare unele din cele mai eficiente instrumente pe care o agentie SEO le foloseste pentru a obtine pozitii favorabile in Google pentru site-urilor clientilor sai", sustine Ovidiu. Acestea trebuie sa vina ca un rezultat firesc al continutului de calitate si relevant pentru utilizatori, si niciodata obtinute in mod artificial, apeland la tehnici black hat SEO, altfel Google se poate sesiza si iti poate penaliza website-ul. 

agentie SEO iAgency