Bucataria japoniei
India, China, Japonia au unele din cele mai faimoase si bizare, din punctul nostru de vedere, culturi. Dar pe cat de ciudate si iesite din comun, pe atat de vechi sunt aceste culturi, in care traditia predomina pana si era moderna.
Istoria Japoniei se intinde pe cateva mii de ani, asa ca nu e de mirare ca atat gandirea cat si obiceiurile pe care ei le-au adoptat ne par noua, occidentalilor, ca fiind dintr-o alta lume. In ceea ce priveste bucataria lor, intalnim o diversitate ordonata, in care se pune accent pe nutritie, cumpatare, gust si aspect. Au avut mult timp in care sa hotarasca ceea ce le-a fost necesar lor, ca natiune, si, mai ales, au reusit sa imbine intr-un mod armonios, placerea de a manca impreuna cu sanatatea si nevoia fizica de a se hrani. Astfel putem spune ca un japonez va gusta din fiecare fel care ii este pus in fata, tocmai din dorinta de a experimenta diverse gusturi, insa niciodata nu va manca mai mult decat ii este necesar, nu ii sta in caracter.
Majoritatea felurilor traditional japoneze sunt cele care se bazeaza pe orez, taitei, peste, supa de vitel si fructe de mare. Aproape ca nu exista masa la care japonezii sa nu serveasca cel putin un fel de orez, un fel de supa si multe fructe de mare. In aceasta privinta au invatat pe parcursul mileniilor ca un regim total bazat pe carne nu este sanatos.