Ai masina? Platesti! “Recuperarea taxelor de poluare trebuie ceruta in instantaâ€
1. Vrei sa-ti cumperi masina second-hand inmatriculata inainte de 2007? Platesti taxa de poluare!
2. Vrei sa iei o masina inmatriculata in UE si sa o inmatriculezi in Romania? Platesti taxa de poluare!
3. Vrei sa vinzi o masina inmatriculata in Romania cu an de fabricatie dupa 2007? Cumparatorul plateste taxa de poluare, dar cu 30% mai putin!
Consultat pe tema acestor trei modificari pe care ministrul mediului Laszlo Borbely le are in vedere, avocat Coltuc Marius, reprezentantul Casei de avocatura Coltuc, precizeaza urmatoarele:
“Din ceea ce s-a vehiculat in presa pana in acest moment referitor la modificarea taxei se intelege faptul ca taxa de poluare va continua sa existe in Romania, chiar intr-o forma mai extinsa. Tot din cele declarate de ministrul Borbely se intelege faptul ca taxa de poluare va fi dublata de o “taxa de prima vanzare”, dar mai mica cu 20-30%.
Ambele variante sunt discriminatorii din punctul meu de vedere fie ca se numeste taxa de prima inmatriculare, fie de prima vanzare. Oricum s-ar numi aceasta taxa, Guvernul trebuie sa gaseasca o solutie sa nu piarda bani. Cel mai probabil vor schimba denumirea. Acum este in discutie ca taxa de poluare sa fie mai mica. Vom vedea pana la urma ce hotarare se va lua.
Important este faptul ca modificarile nu influenteaza procesele pe rol sau viitoare pentru ca temeiul juridic al acestora era legislatia UE si nu cea interna, in UE neexistand aceasta taxa auto. In plus, chiar ministrul mediului a declarat ca restituirea banilor nu se va realiza decat in urma cererii acestui lucru in instanta.
"Doar cei cu sentinte definitive vor primi banii inapoi. Nici vorba ca toti cei care au platit taxa sa primeasca banii inapoi.'' Laszlo Borbely, ministrul Mediului
Un alt lucru pe care Guvernul ar trebui sa il ia in calcul este faptul ca exista riscul ca masinile sa nu mai fie vandute oficial, iar la ANAF sa figureze tot vechiul proprietar cu intelegerea intre parti la plata impozitului.”
In ceea ce priveste problema recuperarii sau evitarii taxei de poluare in 2011, romanii ar trebui sa stie ca exista doua proceduri practice: fie soliciti inmatricularea masinii fara plata taxei de poluare, fie inmatriculezi masina, achiti taxa de poluare, urmand ca dupa acest demers sa se solicite restituirea taxei achitate. Desigur ca, de cele mai multe ori, cand este vorba de o taxa mare se solicita evitarea platii taxei de poluare, sigurul inconvenient fiind faptul ca nu se prelungesc numerele rosii pe toata perioada desfasurarii litigiului, cu exceptia catorva localitati, cum ar fi Constanta.
Documentele necesare pentru efectuarea unui astfel de demers sunt:
- In primul caz, cel in care se doreste evitarea, sunt necesare urmatoarele documente: cartea de identitate a autoturismului, decizia de calcul a taxei de poluare, certificatul de inmatriculare tradus in limba romana, contractul de vanzare-cumparare.
- In cel de-al doilea caz, cand s-a achitat taxa pe poluare, documentele necesare, sunt: cartea de identitate a autoturismului, certificatul masinii, decizia de calcul al taxei, chitanta prin care s-a achitat taxa, contractul de vanzare-cumparare al autovehiculului.
Toate aceste documente sunt necesare pentru a se dovedi ca, in primul rand, autoturismul provine dintr-o tara membra UE si ca taxa se percepe pentru autoturisme deja inmatriculate in tara de provenienta, deci un regim fiscal discriminator, avand in vedere ca aceasta nu se percepe autovehiculelor deja inmatriculate in Romania.
Pana la momentul introducerii cererii de chemare in judecata se va efectua o plangere prealabila prin care se va solicita, fie inmatricularea masiniii fara plata taxei de poluare, fie, in cazul platii taxei de poluare, restituirea sumelor achitate. Autoritatile sunt obligate sa va raspunda in termen de 30 de zile, iar in cazul in care nu va raspund in acest termen sau va raspund, avand un atitudine negativa la adresa dumneavoastra, introduceti cerere de chemare in judecata la Tribunalul in a carui raza teritoriala domiciliati, sectia contencios administrativ.
Actiunea este supusa unei taxe judiciare de timbru in valoare de 43 lei si se va timbra cu un timbru judiciar in valoare de 0,3 lei.
Termenul in care un astfel de litigiu este solutionat difera de la caz la caz, poate fi solutionat in 3 luni sau 6 luni. Conform noilor modificari aduse prin Legea 2 02/2010 privind mica reforma in justitie, termenele acordate ar trebui sa se diminueze din punct de vedere al duratei.
Procentele de castig al acestor litigii sunt de 90 %, ceea ce inseamna ca din ce in ce mai multe instante se pronunta in mod favorabil celor care au fost obligati sa achite o taxa care nu are un suport legislativ comunitar, nerespectandu-se un important principiu comunitar si anume cel al prioritatii dreptului comunitar. In acest context instantele romanesti sunt obligate sa aplice normele comunitare, in mod direct, daca acestea contravin normelor interne, fara a solicita sau astepta eliminarea acestora pe cale administrativa sau a unei alte proceduri constitutionale.
In decizia Costa Enel, Curtea Europeana de Justitie defineste raportul dintre dreptul comunitar si dreptul national al statelor membre aratand ca dreptul comunitar este o ordine juridica independenta, care are prioritate de aplicare chiar si in fata dreptului national ulterior – or, in speta, taxa pe poluare a fost introdusa in legislatia interna abia in anul 2008.
Existand acest caracter discriminatoriu evident, tot mai multe cauze ajung sa fie castigate, mai ales cand se stie modalitatea de invocare a normei comunitare in apararea cetatenilor romani. In plus, castigarea proceselor aflate pe rol in aceasta speta este favorizata de catre decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ) conform careia taxa de prima inmatriculare sau de poluare pentru masinile second-hand din Romania este ilegala, sentina fiind obligatorie pentru toate instantele din Romania.
Cu toate ca se are in vedere o modificare a acestei taxe, atata timp cat termenii in care ea se aplica nu sufera nicio modificare, simpla schimbare a denumirii nu va rezolva problema ilegalitatii acestei taxe. Toate persoanele care au achitat taxa de poluare, sau de prima inmatriculare, in conditiile mentionate mai sus, au sanse mari in recuperarea ei daca se merge pe cale legislativa.
Casa de avocatura Coltuc, initiatoarea petitiei si grupurilor STOP TAXEI DE POLUARE!, isi continua activitatea pe acest subiect prin crearea unei harti a Romaniei unde pot fi vazute judetele si numarul de procese pe recuperarea/evitarea taxei de poluare castigate. In medie, s-au castigat intre 50-100 de procese pe judet, in Bucuresti/Ilfov numarul acestora ridicandu-se la aproximativ 4000. Harta poate fi accesata pe site-ul casei de avocatura (www.coltuc.ro), la sectiunea contact.