9 abilitati pe care trebuie sa le ai pentru a lucra intr-o agentie SEO

Fie ca esti un antreprenor online care se gandeste sa angajeze un specialist sau intentionezi sa iti construiesti o cariera lucrand intr-o agentie SEO, exista anumite abilitati specifice pe care un specialist in optimizare SEO trebuie sa le aiba pentru a avea succes in eforturile depuse.

 

Specialistii dintr-o agentie SEO au, de obicei, un set de abilitati foarte variate, avand background-uri profesionale diverse care variaza de la programare web, la marketing si pana la jurnalism. Cu toate acestea, exista anumite skill-uri comune de care toti trebuie sa dea dovada pentru a putea merita titlul de "profesionist". Iata care sunt acestea:

 

1) Capacitatea de a rezolva probleme

 

Fiecare business este diferit, asadar si strategia SEO va fi diferita de la caz la caz. Atunci cand lucrezi intr-o agentie SEO te confrunti zilnic cu o gama larga de probleme care trebuie rezolvate, de la identificarea erorilor de functionare ale unui site, la fluctuatiile pozitiilor site-ului in Google, pana la conceperea unor strategii de depasire a competitorilor. Asadar, daca iti doresti sa lucrezi intr-o agentie SEO, este indicat sa ai un "apetit" pentru descoperirea si rezolvarea problemelor care apar in munca de zi cu zi.

 

2) O buna prioritizare a task-urilor

 

Munca intr-o agentie SEO este una in etape si impartita in proiecte. Un specialist SEO ar trebui sa stie in ce ordine ar trebui sa isi realizeze task-urile cu maximum de eficienta. Unele taskuri sunt mai urgente decat altele, iar ordinea in care acestea sunt indeplinite poate face diferenta intre performanta ridicata si productivitate scazuta. In plus, intr-o agentie SEO totul este contra-cronometru, iar nerespectarea deadline-urilor poate avea un impact negativ asupra relatiei cu clientii agentiei.

 

3) Capacitatea de a efectua research-uri

 

Fie ca vorbim de research de cuvinte cheie, analiza competitorilor sau cercetare de marketing online, daca iti doresti sa lucrezi intr-o agentie SEO trebuie sa iti placa sa faci research-uri si sa te pricepi la asta. Research-ul este fundamentul oricarei strategii de marketing online si prima etapa in optimizarea SEO.

 

4) Gandire analitica

 

Analiza este instrumentul de baza in munca dintr-o agentie SEO, deoarece fiecare actiune intreprinsa poate fi evaluata. De aceea un specialist din acest domeniu trebuie sa aiba gandire analitica si capacitatea de a citi si interpreta datele din multiplele tool-uri de specialitate (Google Analytics, Google Search Console, Moz etc) cu scopul de a le folosi la conceperea unei strategii.

 

5) Flexibilitate si capacitatea de a lua decizii 

 

Ca specialist intr-o agentie SEO, vei fi pus adesea in situatia de a lua decizii rapid, deoarece SEO este un domeniu in permanenta schimbare. In momentul in care concepi o strategie trebuie sa iti asumi faptul ca exista posibilitatea ca la un moment dat aceasta sa nu mai functioneze. In acele clipe trebuie sa fii capabil sa iei decizii rapide si corecte in conditii de stres si sa ajustezi strategia la noua situatie. Chiar daca ai muncit din greu la strategia respectiva, este esential sa dai dovada de flexibilitate si sa stabilesti o noua directie care sa mentina vizibilitatea online a site-ului clientului tau.

 

6) Abilitatea de a scrie sau de a evalua un continut bun

 

Probabil unul din cele mai importante skill-uri, capacitatea de a face diferenta dintre un continut bun si unul de slaba calitate este esentiala pentru un specialist intr-o agentie SEO. De fapt, multi specialisti SEO au inceput prin a fi content writeri mai intai, pe parcurs devenind din ce in ce mai buni la crearea unui continut de calitate. In concluzie, fie ca se ocupa el insusi de crearea continutului, fie ca supervizeaza o echipa de content writeri, un specialist SEO trebuie neaparat sa fie expert in tot ceea ce tine de continutul unui website.

 

7) Cunostinte minime de HTML

 

Un expert in optimizare SEO trebuie sa aiba un nivel minim de cunostinte HTML. Acesta trebuie sa fie capabil sa inteleaga, sa implementeze si sa modifice diferite elemente ale website-ului, precum meta tagurile, hyperlinkurile, headingurile, Alt tagurile. De asemenea, este recomandat ca acesta sa aiba cunostinte minime de web design, pentru a putea oferi recomandari programatorilor web cu privire la imbunatatirea experientei utilizatorului.

 

8) People skills - abilitati de comunicare si de a lucra in echipa

 

Munca intr-o agentie SEO este una mereu sub presiune, de aceea este esential pentru un specialist SEO sa poata relationa cu ceilalti membri ai echipei si sa comunice eficient cu clientii. Este important sa nu uitam niciodata ca antreprenorii apeleaza la agentii SEO tocmai pentru ca nu detin cunostintele necesare in domeniu, asadar un specialist trebuie sa foloseasca un limbaj adaptat la nivelul de know-how al clientului.

 

9) Dorinta de a invata si sete de cunoastere

 

Mediul online este chintesenta secolului XXI, fiind in permanenta schimbare si evolutie, motiv pentru care agentiile SEO cauta oameni care poseda o dorinta nativa de a invata lucruri noi si au capacitatea de a se adapta la schimbari. Cine nu are aceasta abilitate si nu e la curent cu cele mai noi trenduri in domeniu, nu va putea tine pasul si nu va putea oferi servicii SEO de calitate. Un specialist SEO in adevaratul sens al cuvantului va privi acest lucru ca pe o provocare care ii satisface dorinta de a invata permanent ceva nou, si nu ca pe o corvoada.

agentie SEO optimizare SEO SEO servicii SEO marketing online