4 pasi catre un URL bine optimizat din punct de vedere SEO
Unele persoane nu acorda o mare importanta optimizarii SEO a structurii URL-urilor, sustinand ca motoarele de cautare nu fac diferenta intre URL-uri din punct de vedere al structurii acestora. In cele mai multe cazuri, astfel de persoane sunt web developeri, care acorda o importanta mai mare aspectelor tehnice ale unui website, cum ar fi viteza de incarcare. In opozitie cu acestia, specialistii SEO considera ca un URL bine optimizat din punct de vedere SEO contribuie in mod pozitiv la pozitiile site-ului in Google si la recuperarea investitiilor.
Cum trebuie sa arate o structura a URL-urilor SEO-friendly?
In primul rand, este recomandat ca un website sa fie optimizat SEO inca din primele stadii ale conceperii lui, deoarece unele modificari ulterioare pot fi mai greu de implementat, atat din punct de vedere al costurilor cat si al timpului necesar.
Asadar, din punct de vedere SEO, structura URL-urilor trebuie sa fie:
- usor de inteles - URL-urile care au continut duplicat ar trebui sa aiba inserat rel=canonical; redirecturile ar trebui implementate corect.
- sugestive in ceea ce priveste continutul: URL-urile trebuie sa contina cuvinte cheie relevante, nu caractere alfanumerice care nu au niciun sens.
Iata ce trebuie sa faci pentru ca URL-urile site-ului tau sa fie bine optimizate SEO:
1. Consolideaza versiunea www si non-www a domeniului tau
Ca regula generala, exista doua versiuni ale website-ului pe care Google le indexeaza: versiunea www si versiunea non-www. Acestea pot fi consolidate in mai multe moduri, insa majoritatea specialistilor SEO folosesc redirectul 301 pentru a face trimitere de la o versiune catre cealalta.
2. Evita folosirea URL-urilor dinamice
In functie de platforma de management al continutului pe care o folosesti, URL-urile create pot fi statice (de ex: www.exemplu.com/nume-categorie) sau dinamice (www.exemplu.com/?p=578544).
Desi Google poate indexa fara probleme atat pagini cu URL-uri statice cat si pagini cu URL-uri dinamice, specialistii SEO recomanda sa folosim numai URL-uri statice, acestea continand cuvinte cheie relevante pentru utilizator. Astfel acesta isi poate face o idee despre continutul unei pagini numai din structura URL-ului.
3. Creeaza o harta XML a site-ului (XML sitemap)
Un sitemap XML este o lista de URL-uri adresata motoarelor de cautare, ce are urmatoarele scopuri:
- de a ajuta motoarele de cautare sa identifice paginile website-ului mai usor
- de a fi folosita ca referinta de catre motoarele de cautare atunci cand aleg URL-urile canonice de pe site-ul tau.
URL-urile canonice sunt acele URL-uri care conduc catre varianta originala a unei pagini atunci cand exista unul sau mai multe duplicate ale acesteia.
4. Opreste indexarea paginilor irelevante cu ajutorul fisierului robots.txt
Nu toate paginile website-ului trebuie indexate de catre Google. Acestea pot fi, de exemplu, paginile de creare a conturilor, care nu contin cuvinte cheie si sunt irelevante din punct de vedere SEO.
Fisierul robots.txt contine instructiuni pentru motoarele de cautare in care sunt specificate paginile pe care doresti ca motorul de cautare sa le ignore si sa nu le afiseze in paginile cu rezultate.