„Un nou tratat? Schimbari urgente cauzate de criza”













Uniunea Europeana se afla la cel mai mare moment de criza din intreaga sa istorie, iar miza summitului de pe 8 si 9 decembrie este fie integrarea, fie dezintegrarea. Se va stabili in cate state va functiona Uniunea mai departe, iar toate optiunile sunt deschise. „Va fi o Uniune condusa de guverne, de Comisia Europeana sau de Germania?”, spune redactorul sef al RFI Romania, Luca Niculescu, despre miza acestei intalniri istorice.

 

„Deciziile se iau la Bruxelles, dar Bruxelles-ul nu poate decide fara colaborarea stetelor nationale, iar din acest motiv este importanta dezbaterea la nivel national”, spune Constantin Rudniţchi, realizatorul emisiunii Profit si Pierdere, in cadrul cereia va fi transmisa conferinta.

 

Este vorba despre viitorul nostru. Toate scenariile sunt evocate in acest moment, iar trei dintre statele Uniunii au vorbit chiar despre razboi. Este cazul Poloniei, prin Ministrul sau de Finante, care a spus ca „in zece ani vom avea razboi in U.E daca se prabuseste zona euro”, al Angelei Merkel care a avertizat ca pacea nu este garantata la nivelul Uniunii, iar daca euro cade intreaga Europa va urma, si al Ministrului de Externe al Cehiei, printul Karel Schwarzenberg, care a amintit ca ultima mare criza s-a incheiat atunci cand au inceput pregatirile pentru cel de-al Doilea Raboi Mondial.

 

Moderatori: Luca Niculescu, redactor-sef RFI Romania si Constantin Rudnitchi, analist economic, realizator programe RFI Romania

 

Evenimentul este organizat în colaborare cu Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti prin Senatul Studentesc şi este finanţat de Parlamentul European. 

 

 

Despre RFI România

 

RFI România, post de radio bilingv in romana si franceza, filiala a Radio France Internationale, emite pe frecvente proprii în Bucureşti, Iasi, Cluj, Craiova, precum si in capitala Republicii Moldova, Chisinau. Programele sale sunt preluate de 50 de posturi locale de radio din Romania.

La 20 de ani de la debutul său în România, RFI se angajeaza sa continue promovarea unui jurnalism serios, independent si profesionist.











Joi, 8 decembrie, ASE Bucuresti, sala 2013 (Cibernetica), incepand cu orele 15:00.  Intrarea este liberă.