Tot ce trebuie să știi despre fațetele dentare

Fațetele dentare ajută la îmbunătățirea aspectului dinților unei persoane. Acestea sunt potrivite în mod special pentru pacienții care doresc o soluție pe termen lung pentru problemele cosmetice persistente - în special cele care nu răspund la alte tratamente dentare, cum ar fi albirea dinților sau purtarea unui aparat dentar. 

Care este diferența dintre fațete, coroane și implanturi?

Fațetele dentare, coroanele și implanturile pot îmbunătăți aspectul cosmetic al dinților. Cu toate acestea, există diferențe între ele.

Principala diferență între fațete, coroane și implanturi este zona dintelui pe care o acoperă fiecare opțiune. Fațetele dentare acoperă partea din față a unui dinte. În schimb, coroanele acoperă întregul dinte, inclusiv partea din față, spatele și toate părțile laterale. Prin urmare, medicii dentiști folosesc coroanele pentru a repara dinții sparți, inclusiv dinții care mai au puțină structură. De asemenea, coroanele pot ajuta la întărirea dinților pe care îi acoperă.

Implanturile (vezi preț implant dentar) sunt structuri asemănătoare unor șuruburi care se atașează la osul maxilarului pentru a înlocui dinții lipsă. În esență, medicii dentiști folosesc coroane pentru a reconstrui dinții care sunt foarte deteriorați, în timp ce implanturile înlocuiesc dinții lipsă. Fațetele îmbunătățesc aspectul dinților care sunt în mare parte încă intacți.

Tipuri de fațete dentare

Poți opta pentru fațete dentare din porțelan sau din compozit. Beneficiile fațetelor din porțelan: sunt rezistente și de lungă durată, au o suprafață cu aspect natural, trebuie îndepărtat mai puțin smalț dentar decât în cazul unei coroane dentare, nu se pătează ușor. De cealaltă parte, beneficiile fațetelor din compozit sunt: trebuie îndepărtat mai puțin smalț dentar decât în cazul fațetelor din porțelan, poate însemna mai puține vizite la dentist - uneori aceste fațete necesită o singură vizită, costă mai puțin decât fațetele din porțelan, sunt ușor de reparat în cazul în care se deteriorează - deși fațetele din compozit nu sunt, în general, la fel de puternice sau rezistente la uzură ca fațetele din porțelan, acestea pot fi reparate ușor și rapid.

Îngrijirea fațetelor dentare – la ce trebuie să fii atent?

După plasarea fațetelor, medicul stomatolog va dori să le verifice în cadrul unei consultații de control pentru a se asigura că fațetele au rămas la locul lor și sunt confortabile pentru pacient. Acum este momentul să menționezi dacă vreuna dintre fațete îți crează disconfort pentru remedierea situației.

Fațetele se pot păta în timp, deci ar fi bine să eviți cafeaua, vinul roșu sau alte alimente care pot provoca colorarea dinților. De asemenea medicul te să sfătui să eviți:

  • mușcarea obiectelor dure

  • mușcarea unghiilor

  • utilizarea unei protecții bucale

  • scrâșnirea dinților

  • mestecarea alimentelor foarte tari

  • deschiderea obiectelor cu ajutorul dinților

Poți dezvolta în continuare carii chiar dacă ai fațete, așa că este important să practici o bună igienă orală – periajul de două ori pe zi și folosirea aței dentare. Cu o îngrijire corectă, te poți aștepta ca fațetele să dureze aproximativ 10 ani. După această perioadă, este posibil să fii nevoit să le înlocuiești.

Majoritatea vedetelor optează pentru fațete din porțelan pentru a obține zâmbetul mult dorit într-o perioadă mai scurtă de timp. Acum poți avea și tu un zâmbet la fel de strălucitor cu ajutorul acestor fațete dentare Iași!