Românii, condamnaþi sã cãlãtoreascã în mizerie ºi nesiguranþã

Din panoplia de tehnici de intimidare folosite nu au lipsit: mașini cu cãlãtori oprite regulat în trafic pe anumite trasee, microbuz sechestrat ilegal, autocar cu turiști escortat la Poliție și multe alte acțiuni de acest gen. Izbindu-se de cadrul perfect legal în care funcționeazã Memento Bus, firmele concurente au trecut, în scris, la amenințãri directe: ”Vom bloca drumurile cu patrule private”!!! Exact ca-n Westul sãlbatic...



Siguranțã, prețuri bune și confort



Apãrutã la începutul acestui an, Memento Bus (divizia de transport a Grupului Christian  Tour) a schimbat radical fața turismului cu autocarul din România. În locul curselor aglomerate, cu minibuze și autobuze prafuite, cu spații minuscule între scaune și șoferi nepoliticoși, cel mai mare turoperator din România propune noul concept de smart bus travel.  Românii au posibilitatea, în sfârșit, sã beneficieze de servicii moderne similare celor oferite de cãtre marii transportatori din Uniunea Europeanã, de la care a fost împrumutat noul model de business.



Zece autocare Neoplan noi și alte 15 autocare modernizate de capacitate mare, cãrora li se adaugã o mulțime de minibusuri moderne marca Mercedes Sprinter, pentru transfer, alcãtuiesc flota cu care grupul de firme Christian Tour îºi propune sã schimbe faþa transportului turistic din România. Toate oferã la bord cele mai înalte standarde pentru confortul pasagerilor: sistem multi-media cu DVD, CD player, monitoare LCD ºi navigaþie, frigider, bucãtãrie, toaletã, sistem performant de aer condiþionat, Wi-Fi ºi scaune premium pentru pasageri (cu tapiþerie mixtã textil plus piele, mãsuþã rabatabilã, spãtar ajustabil, extensie lateralã spre culoar, suport pentru picioare ºi plasã pentru reviste).



Logistica din spatele Memento Bus și planul de investiții pe termen mediu au permis turoperatorului Christian Tour sã scoatã voucherele de cãlãtorie de la 1 euro pentru o cursã de la București cãtre principalele orașe ale țãrii. Biletele pot fi achiziționate în special on-line dar și off-line din cele peste 30 de agenții Christian Tour din toatã România, ori de la cele aproximativ 1.200 de agenții de turism partenere Christian Tour din întreaga þarã. Mai mult, în strãinãtate, funcþioneazã agenþiile Memento Holidays Antalya, Memento Holidays Spania, Memento Hotels din Grecia (pentru divizia hotelierã), precum ºi cele patru sedii Christian Tour din Republica Moldova, Polonia, Ungaria ºi Serbia, care la cerere pot vinde ºi serviciile Memento Bus.



Sute de abuzuri și amenințãri... ca-n Westul Sãlbatic



Începând din primãvara acestui an, Memento Bus ºi-a extins oferta de cãlãtorii turistice în diferite oraºe ale României ºi a cheltuit sume importante de bani în scopul promovãrii acestor servicii.



Din pãcate aceastã importantã investiție strategicã, menitã sã schimbe fața turismului românesc cu autocarul, s-a confruntat permanent cu  abuzuri din partea mai multor organe de control locale. Inițial compania s-a confruntat cu sute și sute de controale, mașini oprite în trafic non-stop,  șoferi penalizați, amenzi nejustificate, mașini sechestrate, etc. Timp de mai multe luni, juriºtii Memento Bus au prezentat fiecãrei instituții de autorizare și control în cele mai mici detalii, cadrul legal în care funcționeazã Memento Bus.



„Devenind vizibili, ne-am confruntat cu o reacþie nejustificatã din partea autoritãþilor din domeniu ºi a companiilor care desfãºoarã servicii de transport public de persoane în România. Trãim cu senzația cã suntem victimele unei complicitãți cu iz de fraudã, realizatã de cãtre marile companii de transport și factorii de decizie din Ministerul Transporturilor ori autoritãþile publice subordonate. Altfel nu ne putem explica sutele de controale la care am fost supuºi (la nivelul intregii þãri) ºi ameninþãrile care ne-au fost adresate inclusiv de funcþionari publici din zona autoritãþilor locale cu atribuþii de control în domeniul transporturilor. În foarte multe dintre situații ni s-a solicitat mai voalat sau mai explicit sã ne încetãm activitatea.”, a declarat  lie Dumitru – avocat al Christian Tour & Memento Bus.



Ulterior, dupã ce juriștii au lãmurit problema legalitãții Memento Bus, controalele în trafic au continuat fãrã amenzi, iar procesele verbale aveau consemnate pe ele textul: ”Nu au fost constatate abateri.” Probabil cã scopul principal al obsedantelor verificãri periodice era acela de a întârzia cursele și de a irita turiștii, pentru a le da acestora senzația cã au fãcut o alegere proastã.



„În final, concurența a trecut la amenințãri scrise, pe care le-am pus deja la dispoziția presei, pretinzând cã dacã autoritãțile nu vor opri cursele Memento Bus, vor trece la înființarea patrulelor proprii. Oare ce or vrea sã spunã? Strâng o poterã, ca acum 200 de ani, când lumea era guvernatã în Vestul Sãlbatic de cei care trãgeau mai bine cu arma și blocheazã calea autocarelor cu turiști?” se întreabã retoric Marius Pandel – CEO Christian Tour & Memento Bus.



O afacere din care cel mai risc este sã piardã turismul românesc



În ultima perioada toate presiunile la care a fost Memento Bus supusã, s-au accentuat prin intrarea în schemã a unor „asociaþii profesionale” ale companiilor de transport rutier public de persoane, care au adresat memorii/petiþii cãtre Ministerul Transporturilor/ISCTR cerându-le sã opreascã activitatea Memento Bus. Toate acestea în condiþiile în care Memento Bus nu desfãºoarã nicio activitate ilegalã ºi nici mãcar nu este un competitor direct al transportatorilor rutieri de persoane.



Echipa Memento Bus își propune sã coopteze tineri profesioniºti care, în scurt timp, sã înfiinþeze primul serviciu de HOP ON – HOP OFF la nivel naþional. Astfel, se realizeazã  interconectarea curselor din întreaga țarã, cu ajutorul cãrora turiºtii se pot bucura, în cel mai scurt timp posibil, de atracțiile turistice din orice colț al României. Proiectul inovativ pus în practicã de cãtre Memento Bus împreunã cu grupul de firme Christian Tour, poate impulsiona în mod exponențial turismul autohton:



„Bazându-ne pe experienþa ºi ”know-how-ul”acumulate în cei aproape 20 ani de activitate în turismul de ”outgoing” din Romania și de o infrastructurã de transport bine închegatã, am simþit cã este momentul sã ne implicãm în dezvoltarea turismului autohton. Avem o þarã minunatã, care poate oferi foarte multe experiențe oricãrui cãlãtor. Din pãcate, din cauza numeroaselor lipsuri la nivel de infrastructurã ºi logisticã, pierdem anual foarte mulți turiști români și strãini. Poate cã a venit timpul sã facem mai multe pentru turismul românesc, dar pentru acest lucru avem nevoie de liniște, avem nevoie sã fim lãsați sã oferim românilor și oaspeților din strãinãtate care ne calcã pragul, condițiile și serviciile moderne pe care le așteptãm cu toții de prea multe decenii.”, declarã Marius Pandel – CEO Christian Tour& Memento Bus.



Informaþii suplimentare:



                        Despre amenințãrile la adresa companiei Memento Bus



Memento Bus este o agentie de turism care oferã servicii turistice care includ ºi cãlãtorii între oraºe ale României, dar ºi între acestea ºi orase din alte state (Grecia, Bulgaria, Turcia, etc.) ºi NU concureazã în niciun fel companiile care deþin licenþe de transport rutier de persoane.



Cu toate acestea, asociaþii ale acestor companii de transport de persoane ne-au adresat inclusiv ameninþãri directe în sensul blocãrii/opririi în trafic a autovehiculelor Mememnto Bus. O astfel de ameninþare aparþine asociaþiei COTAR ºi a fost facutã în public, în articolul cu titlul „Protest inedit al transportatorilor: vor face singuri controale în trafic”, publicat în Jurnalul Naþional din data de 22 iunie 2016.



Aceeaºi asociaþie, COTAR, a adresat ºi Ministerului Transportului o sesizare. Afirmaþia fãcutã de asociaþia COTAR, cu privire la faptul cã ”Memento Bus, contrar obiectului sãu de activitate, efectueazã curse regulate de transport de persoane” este o afirmaþie mincinoasã ºi ne rezervãm dreptul de a o acþiona în instanþã ºi de a solicita obligarea ei la despãgubiri.



Nici mãcar societatea care are ca obiect de activitate transportul de personae, ºi care a prestat astfel de servicii pentru Memento Bus nu a efectuat ”curse regulate”, ci exclusiv ”curse ocazionale”. Diferenþa esenþialã dintre cele douã categorii de activitãþi de transport constã în faptul cã pentru ”cursele regulate” este necesara obþinerea unei ”licenþe de rutã” de la Autoritatea Rutierã Românã, în timp ce cursele ocazionale pot fi efectuate fãrã aceastã licențã, dar care însã se supun unor condiþii mai restrictive decât cursele regulate.



Conivenþa frauduloasã dintre companiile de trasport public de persoane ºi autoritãþi este confirmatã chiar ºi prin sesizarea trimisã de asociaþia COTAR (ai cãrei membri sunt inclusiv societãþile de transport de persoane).



“Asociatia COTAR afirmã în conþinutul sesizãrii cãîi anexeazã ”vouchere de cãlãtorie achiziþionate pe numele diverselor persoane fizice inclusiv pe numele unor angajaþi din cadrul ISCTR”. Dacã angajaþi ai ISCTR au achiziþionat ºi/sau au beneficiat de cãlãtorii turistice de la MementoBus, atunci cum au ajuns voucherele de cãlãtorie la asociaþia COTAR?! ªi mai ales, de ce?!!” adaugã Marius Pandel – CEO Christian Tour & Memento Bus.



Despre respectarea legislației fiscale ºi afaceri cu iz de fraudã din industria transportului



Din nefericire, în România, piaþa de servicii de transport public de persoane nu este o piaþã liberã, care sã funcþioneze dupã principiile liberei concurenþe ºi ale economiei de piaþã. Este, dimpotrivã, o piaþã acaparatã de câteva companii de transport binecunoscute, care au instaurat un cvasimonopol pe aceastã piaþã, astfel cã, nu doar nivelul de calitate oferit cãlãtorilor este submediocru, dar sunt ºi situaþii în care, din cauza stãrii tehnice precare a autovehiculelor, siguranþa pasagerilor este pusã în pericol.



Dacã adãugãm la aceasta si evaziunea fiscala (neeliberarea biletelor de cãlãtorie cãtre pasageri) ºi efectuarea transportului cu depãºirea numãrului maxim de pasageri pentru care este licenþiat microbuzul sau autocarul respectiv, tabloul este aproape complet.



Evaziunea fiscalã din domeniul transportului public de persoane prin curse regulate este evidentã ºi de altfel, binecunoscutã autoritãþilor (care, însã, s-au limitat în ultimii 20 de ani sã opreascã doar câteva microbuze, constatând uneori cã niciun calator nu avea bilet, deºi plãtise).



De altfel, dupa cum se poate observa din datele oficiale puse la dispoziþie de cãtre Ministerul Finanþelor, cele mai multe dintre societãþile care deþin licenþe de transport public de persoane pe diferite rute naþionale, au declarat un profit derizoriu, între 0,08% si 0,51% din cifra de afaceri.



Totodatã, existã ºi societãþi care deþin numeroase licenþe de transport rutier de persoane care, desi deþin ºi ele câteva zeci de salariaþi ºi zeci de autocare, microbuze etc., nu doar ca NU au realizat niciun leu profit, dar au raportat pierderi de zeci de mii de euro.



Comparativ, vã oferim rezultatele financiare ale Christian 76 Tour ºi Christian Technology (companii aflate în acelaºi grup de firme ca ºi Memento Bus SRL, aceasta din urma fiind în primul sãu an de activitate ºi neavând încã raportãri financiare anuale pentru 2015):











FIRMA





Angajati





 CA neta





 Profit net









Christian Technology





41





8,874,775 lei





1,080,720.00 lei









Christian 76 Tour SRL





167





246,771,328 lei





4,334,630.00 lei











„Pentru întregul grup de firme Christian Tour, respectarea legii ºi plata taxelor ºi impozitelor este regula numarul 1. Iar în acest sens, întreaga filozofie de business a noastrã se dezvoltã în jurul ideii de a nu alimenta sub nicio formã economia „neagrã”. Tocmai de aceea, Memento Bus funcþioneazã pe bazã de rezervãri exclusiv online. Iar metodele de platã pe care le promovãm în rândul turiºtilor noºtri sunt cele online (card/paypal) sau prin SMS, tocmai pentru a descuraja încasãrile frauduloase. La Memento Bus niciun turist nu achitã contravaloarea cãlãtoriei direct la ºofer sau în autocar. Toate rezervãrile ºi plãþile se fac în prealabil ºi totul este la vedere.” completeazã Marius Pandel – CEO Memento Bus.



Despre nevoia unor controale amãnunțite reale în domenul transportului de persoane



Ca urmare a tuturor acestor ºicane ºi abuzuri la care este supusã ºi pentru a-ºi putea desfãºura în continuare activitatea în condiþii optime, Memento Bus a fost obligatã sã reacþioneze ºi sã apeleze la ajutorul autoritãþilor centrale pentru a gãsi o soluþionare urgentã a acestor probleme.



În acest sens, au fost înaintate sesizãri cãtre Corpul de control al primului-ministru al României, dar ºi cãtre Consiliul Concurenþei. „Solicitãm autoritãþilor prin aceste sesizãri, sã verifice starea de fapt a transportului de persoane din România ºi sã ne susþinã în demersul de a oferi turiºtilor din România, dar ºi strãinilor, modalitãþi de transport turistic la standarde europene, în condiþii decente ºi mai ales în deplinã siguranþã. Totodatã, cerem Corpului de Control al Primului Ministru sã se implice activ în combaterea mafiei ºi a practicilor ilegale atât de rãspândite în România.”, declarã Marius Pandel – CEO Memento Bus.



De asemenea, Memento Bus solicitã autoritãþilor sã depunã toate eforturile necesare pentru a deschide calea liberalizãrii transporturilor în România, dupã modelul celorlalte state membre UE. O astfel de perspectivã ar încuraja dezvoltarea transportului de persoane la standarde europene ºi ar alinia România la trendul european în domeniul transportului turistic de calitate ºi în deplinã siguranþã.



„Liberalizarea transporturilor la nivelul României ar încuraja ºi alþi operatori din turism sã îºi lãrgeascã aria de servicii puse la dispoziþia turiºtilor ºi sã le ofere acestora posibilitatea de a cãlãtorii ºi în þara noastrã. Dacã se va face acest pas în transportul de persoane din România, Memento Bus este dispusã sã investeascã încã 10 milioane de euro în extinderea flotei de autovehicule ºi a infrustructurii logistice aferente acesteia. Acest lucru implicând, desigur, ºi crearea de noi locuri de muncã, creºterea contribuþilor legale cãtre stat ºi va crea numeroase avantaje industriilor conexe.” Completeazã Marius Pandel – CEO Memento Bus.



Despre liberalizarea transporturilor ºi a cãlãtoriilor în deplinã legalitate



Memento Bus este o societate care îºi desfasoarã activitatea pe piaþa de servicii turistice, în calitate de tour operator, avand toate autorizaþiile, licenþele, asigurãrile profesionale ºi îndeplinind întocmai toate cerinþele de legalitate impuse de legislaþia specificã.



„De pe aceastã poziþie, Memento Bus organizeazã ºi cãlãtorii turistice între unele oraºe din România, pe baza cerinþelor clienþilor noºtri. Precizãm ca Memento Bus SRL nu deþine autocare sau mijloace de transport proprii. În funcþie de numãrul de turiºti înscriºi pentru o anumitã cãlatorie turisticã, Memento Bus comandã efectuarea transportului cu un mijloc de transport adaptat numãrului de pasageri (microbuz, minibuz, autocar), unei societãþi care deþine astfel de autovehicule. Societatea transportatoare efectueazã aºadar o ”cursã ocazionalã”, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.” declarã Marius Pandel – CEO Christian Tour & Memento Bus.



„OG nr. 58/1998 privind organizarea ºi desfãºurarea activitãþii de turism în România defineste turismul ca fiind ”ramurã a economiei naþionale, cu funcþii complexe, ce reuneºte un ansamblu de bunuri ºi servicii oferite spre consum persoanelor care cãlãtoresc în afarã mediului lor obiºnuit pe o perioada mai mica de un an ºi al cãror motiv principal este altul decât exercitarea unei activitãþi remunerate în interiorul locului vizitat” (art.2 lit.a), iar autocarul este una dintre structurile de primire turisticã ( a se vedea art. 2 lit.d) fãcând parte din categoria ”structuri de primire turistice cu funcþiuni de transport”, completeazã Ilie Dumitru – avocat al Christian Tour & Memento Bus.



Este important de subliniat faptul cã Memento Bus nu a efectuat si nu efectueazã transport de persoane, ci a organizat cãlãtorii turistice în desfãºurarea obiectului sãu de activitate, iar pentru prestarea acestor servicii a comandat altei societãþi efectuarea respectivelor curse ocazionale.



Similar activitãþii economice desfaºurate de Memento Bus, ºi în alte state membre UE existã ºi îºi desfãºoarã activitatea în mod liber ºi fãrã nicio presiune din partea nimãnui (cu atât mai puþin a autoritãþilor) societãþi care oferã servicii de cãlãtorii turistice interurbane. Câteva exemple concludente în acest sens sunt:





În Polonia: PolskiBus  

În Germania:  Flix Bus - ºi PostBus etc.





***



Memento Bus este parte a Christian Tour, una din cele mai mari agenții de turism din România, împreunã cu toate companiile din grupul sãu, a înregistrat în anul 2015 o cifrã de afaceri de peste 70 de milioane de euro, cifrã care o claseazã pe primul loc în topul agențiilor de turism din România.



Cu o istorie de 19 ani în piața de turism autohton, Christian Tour deține în acest moment 30 de agenții proprii în toatã România, plus patru filiale în Ungaria, Polonia, Serbia și Republica Moldova, rãmânând în continuare cel mai mare tour operator pe vacanțe de tip charter din România și  lider de piațã pentru numãrul de turiști care au ales sã cãlãtoreascã cu acesta.

Memento Bus Christian Tour