Mit sau realitate? Dormi mai bine inainte e miezul noptii?

Cu totii stim ca somnul cel mai bun este cel pe care il obtinem inainte de miezul noptii. Conform unui numar extrem de mare de oameni, daca ajungem sa dormim intre 22:00 si 2:00, vom avea o viata cat se poate de sanatoasa. Asa o fi?



Din pacate pentru cei care cred asta, orele de somn care preced ora 12:00 sau cele care vin imediat dupa aceasta ora, nu au absolut nimic de a face cu calitatea somnului. Daca ajungi in dormitor  la ora 1:00 si dormi pana la 8:00 obtii acelasi rezultat pe care l-ai obtine daca ai dormi de la 10:00 la 5:00. 



Este adevarat insa ca, odata cu venirea diminetii si a luminii, somnul poate sa difere de somnul din timpul noptii, asadar, daca ai de gand sa adormi tarziu si sa te trezesti dimineata, este indicat sa faci intuneric total in camera in care dormi. Motivul este foarte simplu: in timpul somnului, creierul tau trece prin mai multe cicluri de somn, care dureaza, fiecare, aproximativ 90 de minute. Primul ciclu este somnul non-REM, denumit si somnul linistit, perioada in care creierul tau are cea mai mica activitate. Este somnul care iti aduce si cea mai mare odihna. Cel de-al doilea ciclu este somnul REM, in care visezi si in care creierul are o activitate mare. Acest ciclu de somn iti aduce si el odihna, insa din cauza viselor, sunt sanse sa te trezesti buimac sau nelinistit. 



Odata cu sosirea diminetii, somnul de tip REM devine dominant, de unde si explicatia care circula de atata vreme printre oameni. Expertii in somn recomanda un somn natural, fara sa ne fortam sa dormim la ore la care pur si simplu nu ne este somn. 



In ansamblul total al calitatii somnului, ora la care dormim are un procent destul de mic. Mult mai importante sunt alte elemente, cum ar fi salteaua, culorile din camera, lumina sau pur si simplu starea de spirit si starea fizica pe care o avem in momentul in care ne punem in pat. 



Este bine, totusi, sa se respecte orarul de somn care sa includa si intervalul orar de la 22:00 la 2:00?



Daca reusesti sa iti obisnuiesti corpul sa fie foarte obosit la ora 22:00, da, este extrem de bine, deoarece obtii un somn linistit, de foarte buna calitate. Daca programul tau nu este unul care iti permite sa dormi la aceste ore, nu trebuie sa iti faci probleme. Poti sa lucrezi noaptea si sa dormi ziua, obtinand aceleasi rezultate de somn. Ceea ce este cu adevarat important este sa ai urmatoarele elemente la dispozitie:





O saltea de buna calitate. Asigura-te ca ai o saltea care se potriveste structurii tale corporale. Daca nu stii ce sa alegi, poti sa intrebi un expert-saltele ;

O cantitate normala de somn. Nu conteaza la ce ora te culci, atata vreme cat dormi cel putin 7-8 ore, perioada normala pentru un somn de calitate;

O camera care sa fie destinata numai somnului. Este extrem de important sa ai o camera pe care sa nu o dedici unui alt scop in afara de acela de a dormi. In felul acesta, poti obtine odihna perfecta in fiecare noapte.