Meta tagurile, unele din cele mai importante elemente ale optimizarii SEO on page

Optimizarea SEO on page reprezinta primii pasi pe care orice specialist SEO ii face in strategia de marketing online pe termen lung a unui website. Dintre elementele optimizarii on page, meta tagurile (meta titlul si meta descrierea) se disting ca fiind unele din cele mai importante si cu un impact semnificativ asupara rezultatelor finale ale strategiei generale de optimizare SEO. Pentru ca site-ul tau sa obtina o vizibilitate cat mai buna in Google dar si pentru a-ti imbunatati CTR-ul (Click Through Rate), este indicat sa tii cont de urmatoarele recomandari:

Optimizarea SEO a meta titlului

Meta titlul unei pagini este unul din cele mai importante elemente de optimizare SEO on page. Acesta trebuie sa fie scurt si concis (maxim 65 de caractere cu spatii), insa destul de sugestiv pentru ca utilizatorii sa identifice business-ul tau si domeniul de activitate in care activezi. 

Meta titlul este primul lucru pe care Google il afiseaza atunci cand returneaza site-ul tau ca rezultat in urma unei cautari dupa un cuvant cheie. Asadar, importanta lui este semnificativa - din miile de rezultate returnate, titlul site-ului tau trebuie sa fie destul de atractiv pentru utilizator, astfel incat sa-si doreasca sa afle mai multe informatii si sa acceseze pagina ta web. Pe de alta parte, meta titlul trebuie sa fie destul de lamuritor si pentru Google pentru ca acesta sa considere website-ul tau relevant si sa il pozitioneze deasupra miilor de pagini web similare cu a ta. 

Iata cele mai importante elemente pe care trebuie sa le incluzi in optimizarea SEO a meta titlului:

- Cuvinte cheie: daca doresti sa fii gasit dupa anumite cuvinte cheie, este recomandat sa plasezi unele dintre ele in meta titlu. Meta titlul reprezinta o sinteza a intregului continut din site-ul tau. Astfel, daca business-ul tau consta in comercializarea laptopurilor second hand, poti include in meta titlul tau cuvinte cheie precum ,,laptopuri second hand’’. Atentie, insa! Nu ingramadi prea multe cuvinte cheie in meta titlu, altfel poti fi luat in vizor de catre Google pentru keyword stuffing. Concepe un titlu care sa fie relevant atat pentru utilizatori, cat si pentru motorul de cautare. Astfel, vei bifa cu succes doi indicatori ai optimizarii SEO: experienta utilizatorului si relevanta pentru algoritmii Google.

- Numele tau/Numele businessului tau/Numele site-ului: este foarte important ca numele brand-ului tau sa aiba un loc in meta titlu, mai ales daca audienta deja il cunoaste si efectueaza cautari in Google dupa acesta.  

Optimizarea SEO a meta descrierii

Desi in prezent se pare ca Google nu mai acorda o importanta atat de mare meta descrierii in algoritmii sai, ignorarea acesteia nu poate aduce decat dezavantaje.

Meta descrierea unui site trebuie sa contina o descriere scurta website-ului tau care sa se concentreze asupra zonei de activitate si serviciilor in care afacerea ta este specializata. Aceasta mica bucata de text, de maxim 160 de caractere cu spatii, poate fi considerata ca fiind USL-ul tau in mediul online (Unique Selling Proposition), cea care convinge utilizatorul sa te aleaga pe tine in defavoarea competitorilor. Astfel, daca utilizatorul o va gasi relevanta pentru nevoile sale, este foarte posibil sa iti acceseze pagina pentru a afla mai multe informatii. Insa, daca meta descrierea ta este mult prea generica si nu este scrisa prea bine atunci exista o sansa foarte mare ca aceasta sa fie ignorata si utilizatorii sa aleaga sa acceseze un alt site.

Lucruri importante de inclus in optimizarea SEO a meta descrierii:

- cuvinte cheie – incluzand cuvinte cheie vei trezi atentia utilizatorului si il vei directiona catre site-ul tau, unde va gasi produsele si serviciile pe care le cauta

- detalii despre avantajele produselor sau serviciilor tale - spune-le utilizatorilor ce vor si au nevoie sa auda. De ce sa aleaga business-ul tau si nu al altora? De exemplu, daca atu-ul produselor tale este reprezentat de pret, mentioneaza asta!

- locatia - daca business-ul tau este unul local, mentionarea orasului sau a zonei de lucru poate fi un avantaj

optimizare seo