Contestare rovigneta/rovinieta in instanta. Anulare proceselor verbale contraventie rovinieta.



Ce se intampla daca ati trecut de 10 ori in intervalul unei saptamani prin fata unei camere de constatare fara sa detineti o rovigneta valabila? Raspunsul la aceasta intrebare ii macina pe tot mai multi dat fiind finalul anului 2011 si dorinta tuturor agentilor constatatori de a-si termina treaba si mai ales de a aplica contraventii. Veti primi in mod evident 10 amenzi contraventionale alaturate fiind si 10 tarife de despagubire, pentru aceeasi fapta contraventionala.

Este legal? Raspunsul este NU, nu este legal ca un contravenient sa fie pedepsit in acest mod etern pentru aceeasi contraventie. Una dintre trăsăturile esenţiale ale contravenţiei este existenţa pericolului social. În doctrină, precum şi în practică se remarcă obligativitatea organelor judiciare de a analiza in concreto respectiv gradul de pericol social de la caz ca caz. În speţa de faţă, în mod evident, această analiză nu a fost efectuată. Suma primita de CNADNR drept valoare de despagubire reprezintă contravaloarea unei roviniete pe 12 luni. Conform art. 8 alin. (3) din O.G. 15/2002, modificată ulterior, „contravenientul are obligaţia de a achita, pe lângă amenda contravenţională, cu titlu de tarif de despăgubire, în funcţie de tipul de vehicul folosit fără a deţine rovinietă valabilă, sumele stabilite conform Anexei nr. 4”. Conform sus-citatei anexe nr. 4, cuantumul tarifului de despăgubire aplicabil pentru un autoturism este de x  euro, adică identic cu tariful de utilizare pentru 12 luni a drumurilor naţionale. Această situaţie este valabilă pentru toate categoriile de vehicule menţionate în anexele nr. 1 (care reglementează nivelul de utilizare a drumurilor naţionale) şi nr. 4 (care reglementează cuantumul tarifului de despăgubire aplicabil) din Ordonanţa nr. 15/2002, cu modificările ulterioare. S-ar putea trage concluzia că acest tarif de despăgubire reprezintă contravaloarea rovinietei pe 12 luni şi că, odată achitat acest tarif, utilizatorul drumurilor naţionale va avea o rovinietă valabilă. Acest aspect este contrazis de comportamentul CNADNR S.A. care, în mod abuziv, percepe tariful de despagubire la fiecare nouă presupusă „contravenţie” pe care o constată.

În concluzie, în eventualitatea în care un vehicul tranzitează drumurile naţionale timp de câteva luni, fără să aibă cunoştinţă că nu o deţine rovinietă valabilă, poate fi amendat contravenţional de cateva zeci de ori şi, pe lângă această sancţiune, va trebui să achite către CNADNR S.A. tot atâtea tarife de despăgubire câte presupuse contravenţii a săvârşit! Or, dacă s-ar proceda în asemenea fel, deşi legea este foarte clară în sens contrar, ar lua naştere o situaţie extrem de dificilă pentru contravenient, disproporţionată faţă de pericolul social generat.Având în vedere argumentele expuse, consideram a trebuie anulat procesul verbal de contraventie.

Aceste aspecte sunt doar cateva precizari din cadrul unei contestatii la procesul verbal de contraventie. O alta critica majora ce ii poate fi adus oricarui proces verbal de contraventie este aceea ca nu se poate depune mentiune pe el iar acest lucru duce la nulitatea lui absoluta. Putem adauga aici si faptul ca toate procesele verbale de contraventie sunt lipsite de anumite informatii in concreto ale contravenientului si aici putem sa apreciam lipsa datelor clare de identificare ale fiecarei persoane in parte iar in cazul persoanelor juridice lipsa J sau CUI-ului din proceul verbal de contraventie. In concluzie singura varianta clara pentru anularea acestor procese verbale de contraventie este instanta de judecata. Chiar daca procesul verbal este prescris, tot trebuie sa va adresati instantei pentru constatarea acestui aspect.

Nu va ascundem faptul ca in lumea juridica si anume pe rolul instantelor de judecata se afla in lucru  mii de plangeri contraventionale iar un procent impresionat 70-80% din acestea sunt castigate pe motivele expuse mai sus si nu numai. Este de notorietate deja faptul ca in Romania nu se aplica cumulul pedepselor insa se pare ca in cazul CNADNR se face o exceptie ei intrecandu-si limitele legale si din punctul nostru de vedere au facut pasul spre un abuz real de drept evident in detrimentul vadit al cetatenilor.

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  - Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!

Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

 

www.indrumari-juridice.eu

www.indrumarijuridice.wordpress.com

http://indrumarijuridice.forumest.ro

Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

 

Avocat Cuculis - Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania - Specialist

 

contestatie rovigneta rovinieta 2012 contestare rovinieta instanta procese amenda rovinieta contestarea amenzii