Concordatul, ghid facultativ util in armonizarea insolventelor transfrontaliere

La nivel transfrontalier, nu exista reguli internationale ce ar putea sa fie eficiente pentru toata diversitatea situatiilor care se pot ivi in practica.



La momentul adoptarii Concordatului nu exista nici un act uniform la nivel international in domeniul insolventei transfrontaliere, existand insa proiectul de Lege Model privind insolventa transfrontaliera.



Concordatul reprezinta un instrument juridic deosebit de util pentru armonizarea procedurilor de insolventa transfrontaliera. De asemenea, concordatul reprezinta un set de principii generale care sunt de folos in generarea de solutii privind insolventele transfrontaliere. Aceste principii se pot adapta ia circumstantele concrete ale fiecarei cauze de insolventa transfrontaliera.



In partea introductiva a Concordatului se specifica finalitatea emiterii acestuia. Pentru a se incuraja dezvoltarea comertului international, orice regim al insolventei trebuie sa fie rezonabil de previzibil, echitabil si convenabil. De asemenea, Concordatul reflecta respectul pentru sperantele private legitime ale partilor ce au legaturi de afaceri cu debitorul. Se respecta si increderea rezonabila a legilor privind jurisdictiile nationale. Se va tine cont totusi si de specificul reglementarilor din materie bancara sau din domeniul asigurarilor.



Concordatul nu are natura juridica a unui izvor de drept international public si nu a fost conceput ca un cadru rigid de reguli. De aceea, este chiar de dorit ca pe parcursul utilizarii sale sa fie modificat. Intentia redactorilor a fost ca acest instrument juridic sa fie o etapa intermediara pana la momentul adoptarii unor acte uniforme in domeniul insolventei transfrontaliere. El nu reprezinta decat un ghid facultativ util in armonizarea insolventelor transfrontaliere. Se recunoaste expres posibilitatea ca acest concordat asa cum ar fi el modificat de catre avocati pentru a se adapta la circumstantele concrete ale unei anumite proceduri de insolventa, sa fie implementat prin hotarari ale instantelor sau prin intelegeri formale intre reprezentanti oficiali sau prin acorduri informale, in raport de practicile instantelor implicate in insolventa transfrontaliera.