Aditivii si siguranta alimentara

Aditivii alimentari sunt ingrediente folosite in mod intentionat la prepararea unor produse alimentare, avand rolul de a imbunatati siguranta, valoarea nutritionala si chiar aspectul alimentului. Ceea ce nu se stie despre aditivi este faptul ca sunt folositi inca din cele mai vechi timpuri, fiind utilizati nu doar la nivel industrial, ci inclusiv de catre gospodinele din intreaga lume. Prin urmare, fiind vorba despre substante cu un rol cat se poate de clar, a caror utilizare aduce beneficii importante atat producatorilor, cat si consumatorilor, dorim sa prezentam cateva informatii referitoare la acestea si siguranta alimentara.



In primul rand, aditivii sunt folositi in special cu scopul de a proteja alimentele de alterare si a oferi, in acest mod, consumatorilor un grad crescut de siguranta. In afara alterarii, unele alimente constituie o baza ideala si pentru dezvoltarea anumitor bacterii, astfel incat aditivi precum nitritii utilizati in preparatele din carne previn dezvoltarea unor bacterii periculoase cum ar fi Clostridium botulinum (responsabila de boala numita botulism, care poate fi in unele cazuri fatala). Alti aditivi frecvent utilizati sunt bine-cunoscutele vitamine, precum acidul ascorbic (vitamina C), sau tecoferolul (vitamina E), dar si substante cu efect important impotriva oxidarii (ex. betacarotenul, prezent in stare naturala in cantitati insemnate in fructe si legume). In plus, rolul aditivilor este si acela de a oferi un aspect si un gust mai placut alimentelor, oferind beneficii consumatorilor inclusiv la nivel senzorial (culoare, consistenta, etc).



In ceea ce priveste siguranta utilizarii aditivilor, fiind membra a Uniunii Europene, Romania se supune reglementarilor impuse de aceasta inclusiv in planul industriei alimentare. Acest lucru inseamna ca toate substantele adaugate in produse sunt aprobate in spatiul UE, in acest moment existand pe lista 322 de aditivi permisi. In plus, normele privind utilizarea lor sunt stabilite de catre Comisia Europeana, fiind aceleasi pentru toate tarile europene membre, fapt ce asigura acelasi nivel de calitate si siguranta indiferent ca produsele provin din Romania sau din alte tari UE.



Cand siguranta unui aditiv alimentar este testata si dovedita, acesta intra pe lista substantelor permise, primind un numar E (ex: E322 – lecitina, sau E330 – acidul citric). E-urile pot fi naturale sau sintetice, insa provenienta lor nu constituie un motiv de diferentiere in procesul de testare – verificarea lor fiind la fel de stricta in ambele cazuri. Organizatia care raspunde de analiza atenta a substantelor este EFSA – Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, aceasta stabilind in urma numeroaselor teste daca aditivii pot fi folosi si care este consumul zilnic admis (cantitatea estimata dintr-un aditiv alimentar care poate fi consumata zilnic de catre oameni pe parcursul intregii vieti, fara riscuri de sanatate), precum si nivelul maxim permis (MPL) pentru alimente. Procedura de testare este extrem de riguroasa si ia in calcul eventualele efecte asupra sanatatii consumatorilor atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung. Cercetarile realizate pentru un singur aditiv pot dura de la cateva luni pana la cativa ani si includ teste de siguranta (toxicologice si de carcinogenitate) si tehnice (stabilirea identitatii chimice a aditivului, etc).



Referitor la E-uri si locul acestora in problematica sigurantei alimentare, EFSA joaca un rol deosebit de important, avand numeroase atributii:





Evalueaza aditivii alimentari nou aparuti, precum si aditivii deja existenti pentru care au fost propuse utilizari noi, inainte de a-si da acceptul sau a interzice utilizarea acestora.

Re-evalueaza in mod constant toti aditivii alimentari permisi in tarile Uniunii Europene inainte de 20 ianuarie 2009.

Raspunde cererilor noi venite din partea Comisiei Europene de a revedea anumiti aditivi tinand cont de noile descoperiri stiintifice, iar in functie de rezultatele testelor poate schimba conditiile de utilizare ale acestora.





In urma rezultatelor obtinute prin multiplele testari, este stabilit Consumul Zilnic Admis – acea cantitate estimata dintr-un aditiv alimentar, calculata in raport cu greutatea corporala, care poate fi consumata zi de zi, pe parcursul intregii vieti, fara sa prezinte vreun risc pentru sanatatea consumatorului. Acesta este atent reglementata de catre organismele responsabile din intreaga lume, precum EFSA, FDA (Autoritatea pentru Alimente si Medicamente a SUA, Organizatia Mondiala a Sanatatii, s.a) si este definit in mod diferentiat in functie de varsta, atat pentru copii, cat si pentru adulti. In stabilirea Consumului Zilnic Admis se tine cont de faptul ca aditivul alimentar poate fi ingerat in mod cumulat din mai multe alimente, astfel incat se evita ca in astfel de situatii, nivelul consumat sa prezinte risc pentru sanatate.



Rezumand, substantele admise pe lista de E-uri au trecut de testarile riguroase efectuate de EFSA, iar utilitatea lor (atat necesitatea folosirii acestor aditivi, cat si beneficiile pe care le aduc consumatorilor) este extrem de importanta. In acest sens, dar si pentru ca industria alimentara dispune de norme calitative clare care asigura un grad sporit de siguranta consumatorilor, sustinem in continuare folosirea atenta si responsabila a aditivilor permisi, dar si evaluarea constanta a acestora in lumina noilor descoperiri medicale ce au loc zilnic in intreaga lume.



 



Federația Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentare



Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si multinationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatară a Contractului colectiv de munca pe ramura.



Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare in contextul pietei Uniunii Europene.



 



Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (ROMALIMENTA):



Mihai Visan



Director executiv



visan@romalimenta.ro



Tel/Fax: 004 021 312 44 42