3 motive pentru care trebuie sa ai un dictionar mereu la indemana

Nu sunt de loc rare situatiile in care poate ne-am fi dorit sa avem un dictionar la indeamna. Desi dezvoltarea limbajului si a vocabularului incetineste considerabil odata ce trecem de varsta copilariei, studii lingvistice de specialitate dezvaluie ca nu ne oprim niciodata pe parcursul vietii din a invata cuvinte noi. Fie ca este vorba de termeni tehnici, limbaj de specialitate sau pur si simplu arhaisme, neologisme si cuvinte despre ale caror sens nu suntem 100% siguri, dictionarul este cel mai bun prieten. Problema era pana nu demult faptul ca a purta dupa tine un dictionar explicativ voluminos ce cantarea cateva kilograme bune nu era tocmai atractiv. In prezent sunt disponibile aplicatii de tip dictionar online accesibile de pe orice dispozitiv mobil. Cu alte cuvinte, avem dictionarul al indemana ori de cate ori avem nevoie sa verificam definitii pentru cuvintele de care nu suntem siguri.



1. Atunci cand ai un dictionar mereu la indemana poti fi sigur ca te exprimi impecabil.



Este normal sa dorim sa impresionam prin limbaj, insa de multe ori intocmai aceste exces de zel ne pune in dificultate. Este adesea o idee mult mai buna sa ne exprimam simplu decat sa ne exprimam gresit. Avand un dictionar in permanenta la indemana putem verifica definitia exacta a unui cuvant inainte de a-l folosi intr-un context nepotrivit.



2. Cu dictionarul faci o prima impresie excelenta.



Dictionarul online poate fi util si in drum catre un interviu pentru un loc de munca. Timpul petrecut in trafic, la metrou sau in alte mijloace de transport in comun poate fi folosit pentru a gandi modul in care vorbim despre noi interlocutorului in astfel de situatii in care prima impresie este atat de importanta. Folosind dictionarul, se pot cauta sinonime mai potrivite in context, mai elegante pentru exprimarea ideilor pe care ni le schitam deja in minte. Atentie insa, din nou excesul de zel poate avea efect invers, o persoana care foloseste cuvinte mult prea pretentioase pentru situatia in care se afla poate fi perceputa drept snoaba.



3. Nu vei mai pierde niciodata la fazan.



Fazan nu este doar jocul copilariei. Un numar mare de adulti se trezesc apeland din nou si din nou la aceasta modalitate distractiva de petrecere a timpului ori de cate ori raman fara alte idei. Fazan se joaca in masina, in gara, in tren sau in camera de hotel noaptea tarziu. Folosind o aplicatie de genul DEX online poti deveni campionul de necontestat al acestui joc lingvistic. In timp ce prietenii isi verifica postarile de pe Facebook, poti folosi subtil modul de cautare dupa primele doua sau trei litere pentru a avea mereu raspuns chiar si la cele mai dificile cuvinte. Spre exemplu, restaurant nu este un cuvant care "inchide" jocul. Exista cuvantul ntur, cu definitia "sunetul trilurilor randunicii". Afla de pe click.ro ce greseli gramaticale se fac cel mai des.